Únia uzavrela asociačné zmluvy s Ukrajinou, Gruzínskom a Moldavskom

Predstavitelia Európskej únie v piatok na summite v Bruseli podpísali ekonomickú časť asociačnej dohody s Ukrajinou.

27.06.2014 10:33 , aktualizované: 13:15
Porošenko, Barroso, Rompuy Foto:
Ukrajinský prezident Petro Porošenko (v strede) so šéfom Európskej komisie José Manuelom Barrosom a predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom.
debata (316)

Asociačné zmluvy s EÚ podpísali aj Gruzínsko a Moldavsko. Prezident EÚ Herman Van Rompuy ich označil za míľniky pre celú Európu, ukrajinský prezident Petro Porošenko dnešok považuje za možno najdôležitejší deň pre jeho krajinu od vyhlásenia nezávislosti Ukrajiny.

„Nie sú to hocijaké zmluvy, ale míľniky v histórii našich vzťahov a pre Európu ako celok,“ vyhlásil Van Rompuy predtým, než Porošenko, gruzínsky premiér Irakli Garibašvili a jeho moldavský kolega Iurie Leanca dokumenty podpísali.

Hlavná pozornosť sa sústredila na podpis ekonomickej časti asociačnej dohody s Ukrajinou. Potvrdenie ekonomickej časti umožní odstránenie prevažnej väčšiny dovozných ciel medzi EÚ a Ukrajinou. Postupne sa tiež budú zbližovať ukrajinské a úniové normy a zjednoduší sa prístup ukrajinského tovaru na európsky trh. Politickú časť asociačnej zmluvy podpísal už na konci marca ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

Moskva hrozí Kyjevu po podpísaní dohody s EÚ

Rusko vzápätí po podpise varovalo pred následkami zmluvy medzi EÚ a Ukrajinou a vyhradilo si právo prijať bližšie nešpecifikované odvetné kroky.

Námestník ruského ministra zahraničia Grigorij Karasin povedal, že podpísanie asociačnej dohody bude mať pre Ukrajinu „vážne následky“. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok pohrozil, že Rusko urobí opatrenia na ochranu svojej ekonomiky, ak zmluvy Ukrajiny, Gruzínska a Moldavska s EÚ negatívne ovplyvnia ruské hospodárstvo.

Únia s Moskvou o dopadoch dohody rokuje zatiaľ na úrovni expertov, budúci mesiac by sa mali uskutočniť aj politické rokovania.

„Aký úžasný deň,“ vyhlásil pred podpisom dohody Porošenko. „Možno najdôležitejší deň pre moju krajinu po vyhlásení nezávislosti.“ Ako silný dôvod, prečo k dokumentu pripojil svoj ​​podpis, uviedol vonkajšiu agresiu, ktorej Ukrajina čelí. „Ukrajina v uplynulých mesiacoch zaplatila najvyššiu možnú cenu za to, aby sa jej európsky sen stal skutočnosťou. Nesmie zostať neodmenená,“ zdôraznil Porošenko a zopakoval, že jeho krajina chce vstúpiť do EÚ, až na to bude pripravená. Sľúbil zároveň, že je odhodlaná realizovať bolestné reformy, ktoré zbližovanie s úniou vyžaduje.

Zmluva predpokladá aproximáciu a počíta s prehlbovaním spolupráce medzi blokom a Kyjevom v 28 kľúčových oblastiach od dopravy cez vedu, zdravie, poľnohospodárstvo po bezpečnostnú či zahraničnú a regionálnu politiku. Dokument má vyše 1 200 stránok a 43 príloh.

Podpis asociačnej dohody bude pre postsovietske krajiny v praxi znamenať postupné približovanie sa k trhu únie, ktorý patrí medzi najbohatšie na svete. EÚ navyše finančne a technicky podporí krajiny výmenou za dodržiavanie princípov demokracie, ľudských práv a vlády zákona či boj proti korupcii. Podľa únie ukrajinskí vývozcovia na clách ušetria pol miliardy eur ročne, pričom hospodárstvo by aj vďaka tomu malo vzrásť o jedno percento. Ukrajina však už napríklad nebude môcť vstúpiť do colnej únie tvorenej Ruskom, Bieloruskom a Kazachstanom.

Slovensko víta podpis asociačných dohôd

Ministerstvo zahraničných vecí SR víta podpísanie asociačných dohôd Gruzínska, Moldavska a Ukrajiny s EÚ. „Dohody o politickej asociácii a ekonomickej integrácii s EÚ vyjadrujú slobodnú vôľu partnerských krajín žiť v hodnotovom spoločenstve európskych národov,“ znie stanovisko rezortu diplomacie, ktoré poskytol tlačový odbor ministerstva.

"Slovenská republika bude pokračovať vo svojej doterajšej politickej podpore Gruzínska, Moldavska a Ukrajiny v ich európskom smerovaní a veríme, že dohody o politickej asociácii a ekonomickej integrácii s EÚ nemusia predstavovať konečný cieľ partnerských krajín v rámci Východného partnerstva, tvrdí ďalej rezort diplomacie. Slovensko je pripravené pomáhať partnerským krajinám aj v rámci dvojstranných vzťahov, a to predovšetkým formou odovzdávania transformačných skúseností v oblasti budovania demokratických inštitúcií, nastolenia vlády zákona, rešpektovania ľudských práv, podpory ekonomických reforiem a budovania občianskej spoločnosti.

316 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #asociačná