Na Ukrajine sa končí prímerie, majú pokračovať rokovania

Na východe Ukrajiny sa končí v pondelok večer o 21:00 SELČ predĺžené prímerie medzi armádou a proruskými povstalcami, ktoré ale bolo cez víkend sporadicky porušované.

30.06.2014 07:47
debata (42)

Pred jeho vypršaním budú spolu telefonicky hovoriť nemecká kancelárka Angela Merkelová s prezidentmi Ruska Vladimirom Putinom, Ukrajiny Petrom Porošenko a Francúzska François Hollandom.

Západní štátnici z Európskej únie netrpezlivo očakávajú začatie realizácie Porošenkovho mierového plánu. V spolupráci s Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) má byť zavedený mechanizmus overovania vyhláseného prímeria a účinná kontrola hraníc medzi oboma štátmi.

Hollande a Merkelová v nedeľu vyzvali aj k tomu, aby sa vrátili tri hraničné prechody obsadené separatistami pod kontrolu ukrajinských úradov. Spoločne s Putinom sa vyslovili za predĺženie pokoja zbraní.

Vojaci zastrelili kameramana ruskej televízie

Kameramana ruskej štátnej televízie v noci na pondelok zastrelili v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, kde trvá proruské povstanie. Oznámila to sama televízia Pervyj kanal na svojom webe.

„Tragédia sa odohrala pri jednej vojenskej jednotke, kam televízny tím prišiel natáčať ďalšiu reportáž. Už na mieste – nečakane – zazneli od vojakov výstrely,“ uviedla stanica s tým, že kameraman Anatolij Kljan (68) bol smrteľne ranený do brucha.

Na mieste boli aj tímy z dvoch ďalších ruských televízií, ale vyviazli bez zranenia. Cestu ruských novinárov organizovali povstalci zo samozvanej Doneckej ľudovej republiky; vraj sa matky ukrajinských vojakov z jednotky chystali svojich synov presviedčať, aby sa vrátili domov. Kameraman stačil natočiť rozhovor s jednou matkou, než oblohu osvetlila signálna raketa a vzápätí nasledovala paľba z automatických zbraní. „Ani potom Anatolij Kljan nevypol kameru. Natáčal, dokiaľ mu stačili sily,“ opísala televízia a dodala, že pri incidente bol zranený aj vodič vozidla novinárov.

Pripomenula tiež, že 17. júna dvaja novinári z inej ruskej televízie prišli o život pri ostreľovaní mínometmi v susednej Luhanskej oblasti, koncom mája pri Slaviansku pod paľbou diel zahynul taliansky fotograf a jeho ruský tlmočník.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #prímerie #Ukrajina #separatisti