Výbuch plynu v čínskej uhoľnej bani si vyžiadal 17 obetí

Sedemnásť baníkov prišlo o život v jednej z uhoľných baní na severozápade Číny. Baníci zostali v šachte uväznení po sobotňajšom výbuchu banského plynu a podľa pondelkovej správy agentúry AP sa ich už nepodarilo zachrániť.

07.07.2014 11:19
debata

Baňa sa nachádza v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang, asi 120 kilometrov od jej správneho strediska, mesta Urumči. Príčina nešťastia sa vyšetruje, uviedla agentúra Nová Čína.

V okamihu explózie bolo v bani 20 baníkov. Traja z nich sa dokázali dostať von vlastnými silami. O osude ostatných neboli do pondelka žiadne informácie a pátrali po nich záchranári.

Čínske bane patria k najnebezpečnejším na svete a sú povestné nedodržiavaním bezpečnostných pravidiel. Vlani tam pri nešťastiach podľa oficiálnych zdrojov zahynulo vyše 2 600 ľudí. Veľa nehôd vraj ale majitelia vôbec neohlásia zo strachu, že úrady ich firmu zatvoria.

Šachtu, kde sa stalo najnovšie nešťastie, podľa agentúry AP spravuje polovojenská organizácia, ktorú Peking v 80. rokoch poveril pomocou pri rozvoji ujgurského regiónu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #výbuch #baňa