Izrael vykonáva letecké útoky na Pásmo Gazy

Izraelská armáda uskutočnila od noci na utorok viac ako päť desiatok leteckých útokov na ciele v palestínskom Pásme Gazy.

08.07.2014 07:51 , aktualizované: 17:41
pásmo Gazy, voajci, Izrael, Palestína Foto: ,
Izraelskí vojaci južne od pásma Gazy.
debata (8)

Podľa Palestínčanov si útoky za posledných 24 hodín vyžiadali najmenej 11 mŕtvych, uviedol izraelský denník Haarec. Izrael utorkovými útokmi reagoval na ostreľovanie juhu krajiny raketami, ktoré boli vypálené práve z Pásma Gazy. Izraelská vláda zároveň schválila povolanie 40-tisíc vojakov v zálohe v súvislosti s prípravami na možnú pozemnú operáciu.

„Cieľom operácie je zastaviť teror, ktorému Izraelčania čelia každý deň,“ komentoval terajšie nálety bez ďalšieho spresnenia hovorca armády Peter Lerner, ktorého citovala agentúra AP. Možnú pozemnú operáciu už dopoludnia naznačil premiér Benjamin Netanjahu. „Je načase prestať rokovať s Hamasom v rukavičkách,“ uviedol premiér. „(Pozemná akcia) asi nenastane v dohľadnej dobe, ale dostali sme povolenie na mobilizáciu záložníkov,“ dodal hovorca armády Lerner.

Na svojom bezpečnostnom zasadnutí vláda následne schválila povolanie 40-tisíc záložníkov. Tí sa do akcií nezapoja hneď, ale majú byť pripravení práve v prípade rozšírenia operácie, oznámila armáda. Podľa ministra obrany Mošeho Jaalona bude prípadná pozemná akcia proti Hamasu dlhodobejšieho charakteru. „Pripravujeme sa na akciu proti Hamasu, ktorá nebude ukončená v priebehu niekoľkých málo dní,“ uviedol.

Hamas chce odpovedať bombardovaním

„Odpovieme bombardovaním vzdialenejších cieľov,“ povedal v reakcii na nočné útoky zástupca Hamasu. Zatiaľ hnutie ostreľuje ciele v okruhu zhruba 40 kilometrov od Pásma Gazy. Hovorca Brigád mučeníka Izzuddína Kasama, ktoré sú ozbrojeným krídlom Hamasu, konkrétne pohrozil, že v najbližších hodinách vyšlú rakety na Tel Aviv a vraj ešte ďalej.

Lietadlá z letiska Ben Gurion v Tel Avive podľa izraelských médií už pre obavy z rakiet údajne zmenili trasu vzletu aj pristátia. Izraelsko-palestínske vzťahy sa v poslednej dobe vyostrili po únose a vražde troch izraelských mladíkov a následnom únose a vražde palestínskeho chlapca.

K napätiu sa v utorok vyjadril aj americký prezident Barack Obama. Vyzval obe strany konfliktu na zdržanlivosť a na ukončenie špirály násilia. „Mier je možný,“ uviedol v príspevku pre denník Haarec. Eskaláciu násilia odsúdilo aj francúzske ministerstvo zahraničia.

Raketové útoky palestínskych radikálov v pondelok večer nadobudli na intenzite, v priebehu pol hodiny vypálili na Izrael viac ako 30 rakiet. Celkovo ich počas pondelka bolo viac ako 85.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #Pásmo Gazy