Tajfún zabil dvoch ľudí a blíži sa k ostrovu Kjúšú

Tajfún Neoguri, ktorý za sebou na ostrove Okinawa zanechal najmenej dvoch mŕtvych a státisíce evakuovaných ľudí, v stredu mierne zoslabol a blíži sa k jednému z hlavných japonských ostrovov Kjúšú.

09.07.2014 09:04
tajfún, Japonsko Foto: ,
Obrovské vlny spôsobené tajfúnom Neoguri.
debata

Tajfún Neoguri, ktorý za sebou na ostrove Okinawa zanechal najmenej dvoch mŕtvych a státisíce evakuovaných ľudí, v stredu mierne zoslabol a blíži sa k jednému z hlavných japonských ostrovov Kjúšú. Meteorológovia varujú pred prívalovými dažďami, ktoré by na ostrove mohli vyvolať povodne. Ráno miestneho času (po polnoci SELČ) sa pohyboval severným smerom Východočínským morom a rýchlosťou 20 kilometrov za hodinu sa blížil ku Kjúšú.

Počas svojho prechodu cez Okinawu zabil veterný vír najmenej dvoch ľudí a ďalších 30 sa zranilo, väčšinou pri pádoch; žiadne zranenia vraj nie sú vážne. Kým v utorok úrady nariadili evakuáciu vyše pol milióna obyvateľov ostrova, v stredu sa týka už „len“ okolo 200 000 ľudí. Na televíznych záberoch bolo vidieť zaplavené ulice a najmenej jednu zničená budovu na Okinawe.

Rýchlosť vetra v tajfúne síce v stredu mierne opadla zo 160 na 126 kilometrov za hodinu, pre Kjúšú, kam by mal doraziť najneskôr vo štvrtok ráno miestneho času (okolo polnoci SELČ), však aj tak bude predstavovať nebezpečenstvo. „Tento tajfún má veľmi aktívne dažďové mraky a tak to bude aj naďalej, keď bude postupovať východným smerom cez oblasti, ktoré už boli zasiahnuté silnými prívalmi zrážok v rámci dažďovej sezóny,“ povedal na tlačovej konferencii jeden z meteorológov Japonskej meteorologickej agentúry (JMA).

Nové prívalové dažde, počas ktorých by mohlo za dva dni napršať toľko vody, koľko normálne spadne za mesiac, tak na Kjúšú hrozia spôsobiť zosuvy vodou už nasýtenej pôdy či záplavy.

debata chyba
Viac na túto tému: #mŕtvi #tajfún #Neoguri