Riaditeľa nemocnice v Poľsku vyhodili, nevykonal interrupciu

Primátorka Varšavy prepustila šéfa pôrodnice, ktorý pre výhradu vo svedomí odmietol vykonať interrupciu tehotenstva ženy s ťažko poškodeným plodom. Nedávno narodené dieťa je v intenzívnej starostlivosti lekárov pre vážne poškodený mozog a deformáciu lebky.

09.07.2014 17:30 , aktualizované: 18:30
debata (5)

Primátorka Hanna Gronkiewiczová-Waltzová v stredu povedala, že z postu riaditeľa odvolala pôrodníka doktora Bogdana Chazana hlásiaceho sa ku katolíckej viere. Podľa primátorky Chazan odmietol vykonať interrupciu a tridsaťosemročnú ženu neinformoval o možnosti podrobiť sa zákroku na inom mieste ešte v možnom čase. Pôrodník Bogdan Chazan totiž trval na ďalších vyšetreniach, ktoré sa však natoľko pretiahli, že zákrok už nebolo možné legálne vykonať.

Potraty sú v Poľsku zakázané s výnimkou niekoľkých zákonom povolených prípadov – napríklad ak je plod poškodený alebo ak tehotenstvo ohrozuje zdravie ženy. Vtedy môže byť tehotenstvo prerušené pred 24. týždňom. Lekár môže odmietnuť z dôvodu výhrady vo svedomí zákrok vykonať, no podľa zákona musí ženu nasmerovať k inému lekárovi.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #lekári #Varšava #interrupcie #novorodenec #výhrada vo svedomí