Irackí Kurdi budú vraj bojkotovať Málikího vládu

Zástupcovia irackých Kurdov v ústrednej vláde vyzvali vo štvrtok premiéra Núrího Málikího k odstúpeniu z funkcie. Budú vraj tiež bojkotovať zasadnutie vlády. Reagovali tak na premiérove stredajšie obvinenia, že na svojom autonómnom území poskytujú útočisko povstalcom z organizácie Islamský štát (IS) a ďalším sunnitským rebelom. Málikí tiež ostro kritizoval kurdské snahy o vyhlásenie referenda o nezávislosti. Informovala o tom agentúra AFP. Úrady v Bagdade následne až do odvolania zastavili letecké zásobovanie Kurdistanu.

10.07.2014 15:55
Irak, Kurdi, vojaci, hliadka Foto:
Kurdská hliadka v meste Kirkúk.
debata (3)

Málikí je „hysterický“ a pokúša sa zvaliť svoju vinu za zlyhanie v boji s IS na iných, uviedol hovorca kurdskej autonómnej oblasti. Premiér vraj krajinu zničil a „ten, kto krajinu zničil, nemôže ju zachrániť,“ dodal hovorca. V autonómnom Kurdistane vraj nie je pre povstalcov z Islamského štátu žiadne miesto. Kurdskí politici v Málikího vláde v súčasnosti zastávajú pozície ministra zahraničia, obchodu, zdravotníctva a migrácie. Podľa agentúry Reuters zostanú vo svojich úradoch, nebudú sa ale zúčastňovať zasadnutí kabinetu.

Premiér Málikí svoje stredajšie obvinenia na adresu Kurdov, ktoré predniesol počas pravidelného príhovoru v štátnej televízii, nepodoprel žiadnym dôkazom. Po zverejnení kurdskej reakcie na Málikího vyjadrenie oznámil šéf irackého úradu pre civilné letectvo, že až do odvolania zastavuje všetky nákladné lety smerujúce do miest Irbílu a Sulajmáníje v autonómnej oblasti Kurdistanu. Kto mu takýto krok nariadil, agentúry neuvádzajú. Osobné letecká preprava bude vraj však fungovať bez obmedzenia.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Kurdi #Núrí Málikí #Islamský štát #Kurdistan