Spor o českú vlajku sa neskončil

Kauza výstavy, počas ktorej bola v košickej Kunsthalle česká vlajka položená na zemi, sa od apríla ťahá ďalej.

17.07.2014 15:35 , aktualizované: 18.07.2014 08:05
vlajka, Česko Foto:
Česká vlajka na košickej výstave Privátny nacionalizmus.
debata (32)

Podporovatelia výtvarníka Dalibora Baču, ktorý je autorom tohto nápadu, najnovšie v otvorenom liste vyzvali českú veľvyslankyňu Liviu Klausovú, aby prehodnotila svoje odmietavé stanovisko k spôsobu vystavenia vlajky pri vstupe do galérie a stala sa ich spojenkyňou.

„Dielo Dalibora Baču nie je na zem položená česká vlajka namiesto rohožky, ako opakovane uvádzate vo svojej odpovedi, v ktorej zároveň odmietate našu žiadosť o osobné stretnutie,“ píšu v otvorenom liste iniciátori akcie Osobný postoj.

Veľvyslankyňu zároveň vyzývajú, aby im pomohla presvedčiť ministerstvo kultúry a Úrad vlády, aby organizátorovi výstavy dali sľúbenú finančnú podporu. Obe štátne inštitúcie totiž po protestnom liste českej veľvyslankyne svoju finančnú podporu projektu výstavy Privátny nacionalizmus stiahli.

Livia Klausová na otvorený list zatiaľ nereagovala. Podľa informácií z ambasády ho dostali vo štvrtok a veľvyslankyňa, ktorá nie je práve v úrade, sa k nemu bude môcť vyjadriť najskôr na budúci týždeň.

Ministerstvo kultúry, ktoré pôvodne prisľúbilo organizátorom výstavy spoluúčasť na medzinárodnom projekte v sume 5 000 eur, svoj postoj zatiaľ nemení. „Ministerstvo kultúry nikomu nebráni v tom, aby považoval položenie štátnej vlajky na zem za umelecké dielo. Súčasne si vyhradzuje právo finančne nepodporiť projekt, ktorý narušil dobré, nekonfliktné diplomatické vzťahy s Českou republikou,“ reagovala Natália Nagyová z tlačového odboru rezortu. Podobne postupuje aj Úrad vlády, ktorý mal pôvodne prispieť sumou 3 000 eur.

Autori otvoreného listu upozorňujú, že odňatím dotácií došlo k poškodeniu organizátora výstavy, čo možno vnímať ako akt cenzúry. Úrad vlády to odmieta. „Skutočnosť, že sa Úrad vlády nebude finančne podieľať na realizácii predmetnej výstavy, nie je možné v žiadnom prípade vnímať ako akt cenzúry,“ tvrdí v stanovisku. Pripomína, že na poskytnutie dotácie nie je právny nárok.

Putovná výstava Privátny nacionalizmus bola v Košiciach od konca marca do 30. apríla, predtým bola v Prahe. Jej cieľom bolo ukázať rôzne prejavy neznášanlivosti, ktoré sa v európskych krajinách v poslednom čase stupňujú. Vystavená vlajka bola ešte československá a samotná inštalácia nemala podľa autora v žiadnom prípade ľudí navádzať, aby po nej prešli. Naopak, podľa kurátorov výstavy od každého návštevníka si to vyžadovalo nejakým spôsobom prejaviť svoj vzťah k Čechom a rozdeleniu spoločného štátu.

Vlajka bola len na výstavách v Prahe a v Košiciach, do maďarského Pécsu už neputovala. Vernisáž výstavy v Drážďanochbola vo štvrtok, neskôr bude v Poľsku a na jeseň sa uzavrie v Bratislave v špeciálnej forme diskusií aj o náraste nacionalizmu a extrémizmu.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Livia Klausová #výstava #česká vlajka