Kyjev pripravuje svoj ​​protiruský sankčný zoznam

Ukrajinská vláda pripravuje sankcie proti ruským občanom a firmám, ktoré priamo alebo nepriamo podporujú "teroristov" bojujúcich na východe krajiny s ukrajinskou armádou.

23.07.2014 12:47
Ukrajina, Arsenij Jaceňuk Foto: ,
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.
debata (21)

Na schôdzi kyjevskej vlády to oznámil jej predseda Arsenij Jaceňuk. Ako budú Rusi a ruské spoločnosti postihnuté, premiér nespresnil.

Vláda podľa Jaceňuka zostavila osobitný výbor, ktorý má do desiatich dní predložiť „zoznam osobných a sektorových sankcií proti fyzickým a právnickým osobám Ruskej federácie“. Ide o cielené sankcie proti jednotlivcom a úradným osobám s ruským pasom aj proti spoločnostiam, ktoré „podporujú teroristov a separatistov“, dodal Jaceňuk.

Ukrajinský premiér nespresnil, ako proti postihnutým osobám a firmám kyjevské úrady zakročia. Sankcie Európskej únie a Spojených štátov, ktoré sa od marcovej anexie Krymu postupne rozširujú, mrazia konta postihnutých činiteľov v západných bankách a obmedzujú ich cestovanie do Európy a USA. Americkým sankciám sú vystavené aj ruské spoločnosti, s ktorými žiadna firma s americkou majetkovou účasťou nesmie obchodovať.

Jaceňuk zdôvodnil zostavenie sankčného zoznamu podporou, ktorú údajne Moskva poskytuje separatistom. Rusko akýkoľvek podiel na ich ozbrojenom boji opakovane popiera. Moskva vylučuje, že by separatistov financovala a vyzbrojovala. Nepripúšťa ani, že by sa na ukrajinskej strane hraníc podieľali na akciách proti ukrajinskej armáde príslušníci ruských ozbrojených a bezpečnostných zložiek.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina