Sankcie EÚ vraj postihnú šéfov ruských tajných služieb a Kadyrova

Do rozšíreného zoznamu adresátov sankcií Európskej únie sa pravdepodobne dostanú šéfovia ruských tajných služieb a takisto čečenský vodca Ramzan Kadyrov.

25.07.2014 11:08
debata (14)

Uviedli to v piatok ruské a ukrajinské spravodajské weby s odkazom na informované bruselské zdroje. Zoznam 15 postihnutých osôb a 18 firiem Brusel zverejní pravdepodobne ešte v piatok.

Podľa agentúry Unian by sa obeťou európskych sankcií mal stať šéf ruskej kontrarozviedky FSB Alexander Bortnikov a riaditeľ rozviedky SVR Michail Fradkov. Na zoznam sa vraj dostane aj Nikolaj Patrušev, predseda kremeľskej Bezpečnostnej rady, hlavného poradného orgánu prezidenta Vladimira Putina.

Sankcie sa údajne majú vzťahovať aj na čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova. V oddieloch vzbúrencov operujúcich na Ukrajine je podľa ukrajinskej tajnej polície SBU veľa Čečencov, ktorí vraj patria k najradikálnej­šiemu krídlu rebelov. Kadyrov, ktorý je Putinovým obľúbencom, sa k bojovým aktivitám svojich krajanov nechce vyjadrovať. Opakovane tvrdí, že za pôsobenie Čečencov v zahraničí nezodpovedá. Rozhodnutie o rozšírení sankcií proti Rusku za odmietanie Moskvy prispieť k upokojeniu situácie na Ukrajine padlo na schôdzke najvyšších predstaviteľov krajín EÚ už 16. júla. Vo štvrtok EÚ oznámila, že v reakcii na ruský postup chce tiež výrazne obmedziť aktivity ruských bánk so štátnou účasťou na finančných trhoch a podviazať hospodársky rozvoj Ruska do najbližších rokov. Sankcie by sa mohli týkať kapitálového trhu, obrany alebo moderných technológií využiteľných v energetike.

Britský denník The Times napísal, že v Londýne silnie tlak na premiéra Davida Camerona, aby zakročil proti ruským obchodníkom, ktorí si britskú metropolu zvolili za svoje finančné centrum. Veľká časť z nich patrí do najbližšieho okruhu Putinových dôverníkov. Ak by britská vláda proti nim vyhlásila sankcie, bola by to podľa The Times tá najúčinnejšia reakcia na podporu, ktorú Moskva poskytuje separatistom na Ukrajine.

Obeťou sankcií by sa podľa britského denníka mohol stať ruský miliardár Roman Abramovič, vlastník futbalového klubu Chelsea, Ališer Usmanov, údajne najbohatší z ruských oligarchov, alebo druhý najbohatší Rus Michail Fridman, majiteľ „obrej“ finančnej skupiny Alfa Group.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Čečensko #Ramzan Kadyrov