Líbya žiada zahraničie o pomoc, horí obrovský zásobník ropy

Líbyjská vláda požiadala v pondelok o medzinárodnú pomoc potom, čo v dôsledku bojov o letisko v Tripolise zachvátil požiar veľký ropný zásobník.

28.07.2014 14:48
Tripolis, Líbya, ropa, letisko, boje Foto: ,
Obrovský zásobník ropy zrejme zasiahla raketa vypálená jednou z bojujúcich milícii neďaleko hlavnej diaľnice na letisko v Tripolise.
debata (23)

Dočasná vláda vo vyhlásení uviedla, že boje medzi znepriatelenými milíciami spôsobili obrovský požiar zásobníka, čo by mohlo viesť k humanitárnej a environmentálnej katastrofe. Vláda žiada o humanitárnu pomoc, nešpecifikuje však, aký druh pomoci očakáva. Na televíznych záberoch je vidieť hustý čierny dym vznášajúci sa nad Tripolisom. Štátna televízia vyzvala v piatok obyvateľstvo k evakuácii oblastí v okruhu piatich kilometrov od hlavného mesta. Zásobník má kapacitu šesť miliónov litrov a v prípade, že sa ho nepodarí uhasiť, by sa mohli vznietiť aj susedné zásobníky zemného plynu.

Boje pri Tripolise sa začali asi pred dvoma týždňami, keď islamistické milície zo západného mesta Misráta zaútočili na letisko kontrolované konkurenčnými milíciami z mesta Zintán. Podľa ministerstva zdravotníctva prišlo v bojoch o život už najmenej 79 ľudí, ďalších vyše 400 utrpelo zranenia. Zrážky zničili už desiatky civilných lietadiel patriacich líbyjským civilným prepravcom a poškodili aj hlavný terminál.

Po ochromení hlavného letiska v Tripolise... Foto: Reuters, Hani Amara
Líbya, Tripolis, letisko, Mitiga Po ochromení hlavného letiska v Tripolise ostalo ešte v prevádzke menšie vojenské letisko Mitiga, ktoré využíval hlavne diktátor Kaddáfí. Momentálne je však v núdzovom režime, a vybavuje lety "do a z" arabských krajín. V pondelok však skončil ramadán a s ním aj cestovanie na púť do Mekky, je tak možné, že aj z Mitigy sa prestane lietať.

Boje sú súčasťou rozsiahlejšieho konfliktu v krajine, kde sa centrálna vláda sa snaží získať kontrolu nad ozbrojenými skupinami, milíciami a brigádami bývalých povstalcov, ktorí v roku 2011 pomohli zvrhnúť diktátora Muammara Kaddáfího a teraz sa odmietajú odzbrojiť. V dôsledku zhoršenia bezpečnostnej situácie OSN aj Červený kríž už stiahli svojich zamestnancov z Líbye, v sobotu krajinu opustili aj diplomati USA.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #ropa #Tripolis #milície