Izrael útočil na Gazu aj počas prímeria, na trhovisku zahynulo 15 ľudí

Izraelské útoky usmrtili v Pásme Gazy od polnoci najmenej 90 Palestínčanov. Palestínsky server Maan oznámil, že Izrael pokračoval v útokoch, aj keď vyhlásil na stredňajšie popoludnie štvorhodinové humanitárne prímerie.

30.07.2014 09:11 , aktualizované: 18:13
Palestína, pásmo Gazy Foto: ,
Zdravotníci ošetrujú deti zranené pri izraelskom leteckom útoku v južnom pásme Gazy.
debata (38)

V tomto období Izraelčania podľa tohto zdroja zabili 27 ľudí, 15 z nich na rušnom trhovisku v Gaze. V raketovej paľbe na Izrael pokračoval aj Hamas, protiraketová obrana nad mestom Aškelon zostrelila dve rakety. Boje trvajú 23. dňom a bolo pri nich zabitých viac ako 1 200 Palestín­čanov, 55 Izraelčanov a jeden Thajčan.

Okrem trhoviska bol v čase prímeria, ktoré malo trvať od 14:00 do 18:00 SELČ, terčom útokov tiež Chán Júnis na juhu Pásma, kde prišlo o život sedem ľudí. Na trhovisku bolo v čase náletu mnoho ľudí, ktorí boli presvedčení, že sú v čase prímeria v bezpečí.

Izrael síce vyhlásil humanitárnu prestávku, avšak s výhradou, že bude pokračovať v operáciách na miestach, kde sa bojovalo doteraz. Jeho protivník, radikálny Hamas, to označil za zbytočné prímerie, určené len médiám.

Pri jednom zo skorších útokov údajne zahynulo na juhu Pásma osem členov jednej rodiny, informovala agentúra AFP. Izraelská armáda od polnoci zaútočila na viac ako 80 cieľov. Bolo medzi nimi aj päť mešít, ktoré vraj slúžili ako skladisko zbraní. Vojaci zničili tri tunely a objavili ďalšie, v ktorom bolo ukryté veľké množstvo útočných pušiek a granátov.

Strely zasiahli aj školu

Strely zasiahli aj školu v utečeneckom tábore Džabálija na severe Pásma Gazy. Tú pritom využíva ako úkryt pre stovky ľudí Úrad OSN pre pomoc palestínskym utečencom na Blízkom východe (UNRWA). Pri ostreľovaní prišlo podľa OSN o život najmenej 19 ľudí a ďalších 125 ich bolo zranených.

Hovorca OSN Chris Gunness pre BBC uviedol, že organizácia informovala Izrael celkom sedemnásťkrát o tom, že škola slúži ako úkryt pre utečencov. „Naposledy to bolo len hodinu pred osudným útokom,“ uviedol Gunness. „Podľa nášho prvotného posúdenia školu zasiahlo izraelské delostrelectvo,“ do­dal.

Izraelská armáda sa bráni. Podľa armádneho hovorcu na vojakov zaútočili z pozícií v okolí školy militanti a oni tak len opätovali streľbu. Celý incident však aj naďalej preveruje.

Fotografia zachytáva zrútenie minaretu po... Foto: Reuters, Amir Cohen
Gaza, minaret, mešita, Palestína, Izrael Fotografia zachytáva zrútenie minaretu po zásahu raketou pri mešite v južnej časti Pásma Gazy.

Palestínčanka: Už nikde nie je bezpečne

Džabálija, ktorá je pod izraelskou paľbou už viac ako 24 hodín, je najväčším utečeneckým táborom v Pásme Gazy. Nachádza sa v ňom na 120 000 Pales­tínčanov, ktorí kvôli bojom museli opustiť svoje domovy. „Už nikde nie je bezpečne, ani v domoch, ani v školách,“ zverila sa agentúre Reuters jedna z palestínskych žien, ktorá v ostreľovanej škole našla útočisko. „Čo povedať svetu? Pomôžte nám nájsť riešenie, sme bezbranní civilisti a deti,“ dodala.

Od začiatku izraelskej operácie v Gaze pred 23 dňami počet palestínskych obetí podľa tamojších záchranárov stúpol na viac ako 1 280. Na izraelskej strane zahynulo 53 vojakov a traja civilisti. UNRWA uviedla, že po izraelských výzvach na evakuáciu celých obytných štvrtí našlo v jej školách a budovách útočisko viac ako 200 000 Pales­tínčanov a organizácia sa nachádza v „bode zlomu“. UNRWA tiež uznala nález skrýše s raketami v jednej zo škôl. Neobvinila však žiadnu stranu.

Egypt vypracúva nový návrh prímeria

Egypt v utorok uviedol, že reviduje návrh bezpodmienečného prímeria, ktorý Izrael pôvodne prijal, ale Hamas zamietol. Nový návrh vraj predloží palestínskej delegácii. Predstaviteľ Izraela uviedol, že Jeruzalem by mohol do Káhiry vyslať svojho zástupcu.

Konflikt medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas sa vyostril po únose a vražde troch izraelských mladíkov na Západnom brehu Jordánu a následnom zabití palestínskeho chlapca v Jeruzaleme. Územie Izraela je pod neustálou raketovou paľbou, izraelské letectvo útočí späť na ciele v Pásme Gazy a začalo tiež pozemnú operáciu. Od začiatku izraelskej operácie Ochranné ostrie, ktorá sa začala 8. júla, palestínski radikáli vypálili vyše 2 670 rakiet, uviedla izraelská armáda.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Pásmo Gazy