Líbya: Islamisti obsadili základňu špeciálnych síl

Najmenej 75 ľudí prišlo o život počas dvojdňových bojov medzi islamskými skupinami a vojakmi o základňu špeciálnych síl líbyjskej armády vo východolíbyjskom Benghází.

30.07.2014 17:00 , aktualizované: 19:37
debata (18)

Medzi mŕtvymi sú prevažne vojaci, oznámila v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na oznámenie líbyjského Červeného kríža a miestnych zdravotníkov. Jednotka špeciálnych síl je jednou z niekoľkých málo brigád líbyjských ozbrojených zložiek a jej základňa bola hlavnou armádnou základňou v Benghází.

Červený kríž podľa Reuters uviedol, že priamo vo vnútri základne našli viac než 50 mŕtvych tiel a že sa ich snažia odtiaľ odviezť. Zdravotnícke zdroje oznámili, že najmenej ďalších 25 tiel našli na iných miestach v okolí.

Túto dôležitú vojenskú základňu špeciálnych síl líbyjskej armády obsadili islamisti v utorok neskoro večer. Na internete potom rozšírili fotografie, na ktorých sú vidieť ich bojovníci v dobytých kasárňach. Medzi týmito islamistami je vraj tiež zoskupenie Ansar aš-Šaría, ktoré Washington zaradil medzi teroristické organizácie.

Hovorca elitnej vojenskej jednotky v stredu podľa DPA vyhlásil, že sa zo svojich kasární stiahli z taktických dôvodov. O túto základňu sa predtým zvádzali urputné boje.

Tvrdé boje sa v Líbyi odohrávajú už štrnásť dní a sústreďujú sa nielen na Benghází, ale aj na hlavné mesto Tripolis. Benghází z veľkej časti ovládajú milície, ktoré sa podieľali na zvrhnutí diktátorského režimu Muammara Kaddáfího v roku 2011. Mesto je takmer denne dejiskom bojov medzi znepriatelenými skupinami ozbrojencov.

Líbyjská vláda síce v utorok večer vyzvala na pokoj zbraní v Benghází, ale bez odozvy.

V Benghází sa mal v pondelok 4. augusta na svojom prvom zasadnutí zísť aj líbyjský parlament, zvolený len pred mesiacom. Teraz sú však podľa agentúry AFP poslanci zvolaní na mimoriadne zasadnutie už na túto sobotu, a to z bezpečnostných dôvodov na inom mieste. „Kvôli nebezpečnej situácii v krajine sme sa rozhodli pre mimoriadne zasadnutie v Tobruku, asi 200 kilometrov od Benghází,“ citovala AFP zo stredňajšieho oficiálneho oznámenia parlamentu.

Medzinárodné spoločenstvo opakovane vyzvalo, aby sa líbyjský parlament zišiel čo možno najskôr. Sľubovalo si od neho nastolenie poriadku v Líbyi. S eskaláciou bojov v posledných dvoch týždňoch, kedy sa krajina ocitla v chaose, panujú pochybnosti, či tieto nádeje dokáže naplniť.

Tvrdé boje sa okrem Benghází odohrávajú aj v hlavnom meste Tripolise. Od nedele je tam po zásahu raketovej strely v plameňoch letiskový sklad paliva. V stredu milície bojujúce proti sebe o nadvládu nad letiskom podľa Reuters súhlasili s dočasným zastavením paľby, čo bola podmienka, aby na mieste začali intenzívne pracovať zahraničné hasičské zbory. Tie o pomoc kvôli hroziacej ekologickej katastrofe požiadala tuniská vláda.

V Tripolise v stredu tiež ozbrojenci uniesli a znásilnili filipínsku zdravotnú sestru. Po niekoľkých hodinách ju prepustili na slobodu, uviedli oficiálne zdravotnícke zdroje. Incident by mal podľa líbyjského ministerstva zdravotníctva prinútiť filipínske úrady k rýchlejšej evakuácii svojich zamestnancov, vrátane asi 3-tisíc lekárov a zdravotných sestier. V Líbyi pôvodne pracovalo asi 13-tisíc Filipíncov, mnohí z nich z dôvodu stupňujúcich sa bojov krajinu už v minulých dňoch opustili, podobne ako mnoho ďalších zahraničných pracovníkov.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Benghází