Republikáni podajú žalobu na Obamu

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu v stredu hlasmi republikánov schválila návrh na podanie žaloby na federálnom súde na prezidenta Baracka Obamu pre údajné prekročenie právomocí.

31.07.2014 09:05 , aktualizované: 12:31
Barack Obama Foto: ,
Barack Obama.
debata (11)

Poslanci Obamovi vyčítajú, že prekročil rámec svojich právomocí pri presadzovaní zdravotníckej reformy z roku 2010. Podľa demokratov, z ktorých návrh nikto nepodporil, ide o predohru kampane pred voľbami do Kongresu, ktoré na jeseň obe komory čakajú.

Obama zašiel podľa republikánov priďaleko, keď údajne svojvoľne a v rozpore s ústavou presadzoval jednotlivé časti reformy amerického zdravotníctva, ktorá od samého začiatku vyvolávala kritiku prakticky všetkých republikánskych poslancov. Prezident si vraj prisvojil na úkor Kongresu príliš veľa právomocí. O voľby údajne republikánom nejde, trvajú len na dodržiavaní ústavného poriadku.

Rozhodnutie snemovne teraz umožňuje republikánom podať žalobu na Obamu na federálny súd. O časovom pláne podania žaloby na súde nemajú ešte poslanci jasno. Podľa mnohých právnych expertov nie je tiež isté, či by niektorý sudca takú neobvyklú žalobu prijal, uviedla televízia CNN.

Demokrati tvrdia, že ide nielen o predvolebný ťah pred voľbami v novembri, ale aj o predohru k takzvanému impeachmentu, teda ústavnej žalobe na prezidenta, ktorú by na návrh snemovne riešil Senát Kongresu.

Špekulácie o impeachmente nie sú medzi republikánskymi poslancami výnimočné. Majú na to aj dosť sily, pretože v novembrových voľbách si pravdepodobne udržia v Snemovni reprezentantov väčšinu a zisky očakávajú aj v Senáte. Šéf snemovne, republikán John Boehner, pritom túto možnosť už niekoľkokrát odmietol.

Prezident snahy o podanie žaloby kritizuje s tým, že podobné hlasovanie oberá poslancov o čas, ktorý by mali venovať užitočnejším problémom. Odhlasovaný návrh označil Obama za „politické kaskadérstvo“. Podľa demokratov bol Obamov postup pri presadzovaní zdravotníckej reformy zákonný a plne v medziach ústavy.

Ako píše agentúra AP, americké súdy nie sú príliš ochotné miešať sa do kompetenčných sporov Kongresu a prezidenta. Aby republikáni na súde uspeli, museli by dokázať, že Obama svojím konaním Snemovňu reprezentantov poškodil. Aj keby žalobcovia uspeli, nie je zďaleka isté, že by verdikt padol v čase Obamovho mandátu, ktorý vyprší v januári 2017.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #zdravotnícka reforma