Juncker čaká do polnoci na ženské kandidátky do Európskej komisie

Druhou ženou, ktorú členská krajina Európskej únie nominovala do novo sa rodiacej Európskej komisie, je Švédka Cecilia Malmströmová.

31.07.2014 16:54
Jean-Claude Juncker Foto: ,
Nový predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker
debata (5)

V tíme šéfa komisie Jeana-Claudea Junckera má pôsobiť spolu s českou kandidátkou Věrou Jourovou. Ak však počet žien vybraných na posty eurokomisárok do štvrtkovej uzávierky nominácií výrazne nevzrastie, Európsky parlament hrozí, že na jeseň zloženie komisie neschváli.

Štyridsaťšesťročná švédska liberálna politička má za sebou štyri roky vo funkcii komisárky pre vnútorné záležitosti únie, ktorou bola v dosluhujúcej komisii Josého Barrosa. Svojou nomináciou, ktorú vo štvrtok oznámil premiér Fredrik Reinfeldt, je Malmströmová „potešená a poctená“, ako uviedla na svojom Twitterovom účte.

Po Jourovej, pre ktorú chce Praha získať post komisárky pre regionálny rozvoj, inštitucionálne vzťahy, dopravu alebo priemysel, sa Švédka stala len druhou ženou, ktorá má zasadnúť v Junckerovej komisii. Podľa jej šéfa však novozvolený europarlament hrozí, že pri októbrovom hlasovaní novú komisiu nepodporí, ak medzi jej 28 členmi nebude aspoň deväť žien, ako tomu bolo v Barrosovom tíme.

Očakáva sa pritom, že svoju súčasnú eurokomisárku bude chcieť vo funkcii aj v ďalšom období Bulharsko. Podľa serveru euobserver.com zvažujú vyslať do komisie ženy aj Taliansko či Rumunsko, no aj s nimi by však bolo v komisii iba päť žien.

Šéf komisie sa spolieha na to, že ženské kandidátky navrhne ešte niekoľko štátov, ktoré dosiaľ svojich kandidátov neoznámili: Belgicko, Holandsko, Portugalsko alebo Slovinsko. Čas majú do polnoci 31. júla.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Europarlament #Jean-Claude Juncker #kandidátky