Experti už skúmajú trosky havarovaného lietadla na Ukrajine

Niekoľko desiatok expertov, vrátane odborníkov z Holandska a Austrálie, dorazilo v piatok na miesto pádu malajzijského lietadla na východe Ukrajiny.

01.08.2014 08:46 , aktualizované: 16:00
lietadlo, Ukrajina, experti Foto: ,
Zahraniční experti preskúmavajú oblasť s pozostatkami zrúteného malajzijského lietadla.
debata

Tím začal zhromažďovanie zostávajúcich tiel obetí. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Zahraniční experti na mieste pracujú napriek tomu, že v blízkosti trosiek lietadla pokračujú boje medzi ukrajinskými vojakmi a proruskými povstalcami.

Skupina expertov v počte približne 70 osôb je najväčšou, aká sa na miesto vydala od zrútenia malajzijského boeingu s 298 ľuďmi na palube. Lietadlo bolo s najväčšou pravdepodobnosťou zostrelené 17. júla nad územím, ktoré majú pod kontrolou separatisti.

Zahraničný tím odišiel na miesto v 15 autách a jednom autobuse a najprv sa pustil do budovania svojej základne. Prioritou je zozbierať pozostatky zomrelých, ktoré v teplotách presahujúcich 30 stupňov Celzia hnijú rozptýlené po okolitých poliach, napísala agentúra AP. Polia s časťami ľudských tiel majú byť teraz oficiálne označené ako „miesto činu“ a rozdelené na menšie úseky, ktoré budú systematicky prehľadané. Na pátranie budú využité aj cvičené psy.

Menšia skupina expertov z Holandska a Austrálie, ktorých občania tvoria prevažnú väčšinu z 298 mŕtvych, bola pri troskách lietadla už vo štvrtok. Umožnilo im to jednodňové prímerie, ktoré ukrajinská armáda vyhlásila v oblasti. V predchádzajúcich dňoch sa odborníci snažili na miesto dostať, ale bránili im v tom boje medzi ukrajinskými vojakmi a proruskými separatistami.

V piatok ukrajinská armáda svoje operácie v oblasti obnovila. Pri zatiaľ poslednom významnom strete rebeli zabili najmenej desať ukrajinských výsadkárov, ktorých prepadli v blízkosti mesta Šachtarsk. Ukrajinská armáda oznámila, že ďalších 13 vojakov utrpelo zranenia a 11 je nezvestných. Kyjev tiež obvinil rebelov, že útok podnikli v skorých ranných hodinách ešte pred vypršaním jednodňového prímeria.

Členovia ukrajinskej armády v regióne Donecka. Foto: SITA/AP, Dmitry Lovetsky
Ukrajina, Doneck Členovia ukrajinskej armády v regióne Donecka.

Zahraničným expertom na miesto pádu lietadla umožňuje prístup bezpečný koridor, jeho zriadenie vyjednali vo štvrtok v Minsku zástupcovia Ruska, Ukrajiny, povstalcov a OBSE. Austrálska federálna polícia vo svojom vyhlásení oznámila, že prieskumný tím, sprevádzaný pozorovateľmi OBSE, vykonal vo štvrtok v okolí lietadla predbežné zhodnotenie situácie. Na mieste sa vraj experti zdržali len hodinu.

Austrálsky premiér Tony Abbott oznámil, že členovia prieskumného tímu lokalizovali okolo trosiek malajzijského boeingu ďalšie telesné pozostatky. Množstvo pozostatkov obetí odviezol z miesta havárie vlak s chladiacimi automobilmi 21. júla. Austrálske úrady už skôr vyjadrili presvedčenie, že na mieste stále zostáva až 80 tiel.

Zostávajúce telá obetí z malajzijského lietadla a osobné veci mŕtvych by podľa piatkovej správy austrálskych médií mohli prepraviť z miesta havárie v priebehu nasledujúcich niekoľkých dní. Ukrajinský vicepremiér Volodymyr Hrojsman podľa austrálskeho servera News.com.au na Twitteri napísal, že separatisti dovolia vlaku s osobnými vecami obetí opustiť oblasť do dvoch dní.

Malajzijský boeing letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa 17. júla zrútil pri obci Hrabove v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Z údajného zostrelenia stroja sa navzájom obviňujú ukrajinské úrady a proruskí separatisti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina