Hamas má raketové systémy z Iránu, potvrdil iránsky predstaviteľ

Radikáli z palestínskeho hnutia Hamas sú schopní odpaľovať rakety na územie Izraela vďaka technológiám, ktoré im poskytol Irán. Vyhlásil to v pondelok podľa agentúry AP vysoký iránsky predstaviteľ Mohsen Rezáí. Teherán ich vraj raketovými systémami vybavil, aby sa mohli brániť izraelským útokom.

04.08.2014 07:06 , aktualizované: 21:30
Gaza, Izrael Foto: ,
Izraelskí vojaci sledujú na archívnej fotografii bombardovanie Gazy.
debata (3)

„Rakety palestínskeho odporu sú požehnaním vďaka odovzdaným iránskym technológiám. Je potrebné poskytnúť Palestínčanom obranné a vojenské technológie, aby si mohli vyrobiť aj cez blokádu zbrane a brániť sa,“ vyhlásil Rezáí, ktorý je bývalým veliteľom iránskych revolučných gárd a takisto bývalým prezidentským kandidátom.

V rozhovore pre iránsku štátnu televíziu mal Mohsen Rezáí tiež uviesť, že Hamas by mal v Pásme Gazy vyhĺbiť tunely, ktoré by boli používané ako úkryty pre miestnych obyvateľov pred izraelskými údery. Vyzval tiež palestínskych bojovníkov, aby unášali izraelských vojakov, ktorých potom môžu použiť pri vyjednávaniach s Izraelčanmi.

Aj iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí minulý týždeň uviedol, že celý moslimský svet by mal Palestínčanov vyzbrojiť, aby mohli bojovať proti „sionistickému režimu“.

Izrael a Spojené štáty už dlhé roky obviňujú Irán, že radikálov z hnutia Hamas, ktoré je v USA a EÚ považované za teroristickú organizáciu, zásobujú zbraňami. Teherán vždy tvrdil, že im poskytuje len morálnu, finančnú a humanitárnu podporu.

Izrael uvažuje o podzemnej bariére na hranici s Pásmom Gazy

Izrael uvažuje o vybudovaní podzemnej bariéry na hranici s Pásmom Gazy, ktorá znemožní radikálnej palestínskej organizácii Hamas ohrozovať Izraelčanov z tunelov z tohto územia.

Vyhlásila to v rozhlase ministerka spravodlivosti Cipi Livniová a priznala zároveň, že to bude finančne nákladné.

Izraelčania sa snažia zlikvidovať rakety Hamasu a tiež zničiť tunely, ktoré táto radikálna palestínska organizácia vybudovala pod hranicou, s cieľom použiť ich pri útokoch na Izraelčanov. Vojsko zatiaľ našlo zhruba 40 týchto chodieb.

„Oddeliť Gazu od Izraela je možné. Bariéra nemusí byť viditeľná na povrchu. Existuje technológia, ktorá sa preveruje a ktorá by mohla byť účinná,“ oznámila Livniová.

Ministerka síce viedla izraelskú delegáciu v poslednom kole mierových rozhovorov s Palestínčanmi, ale teraz patrí k zástancom operácie v Pásme Gazy. Povedala, že je potrebné občanom Izraela nielen podávať informácie o zničených tuneloch, ale tiež oznamovať, aké opatrenia ich môžu v budúcnosti hrozby zbaviť.

„Bude nutné veľa investovať, ale oplatí sa to,“ povedala. Izrael má s Pásmom Gazy hranicu dlhú okolo 60 kilometrov a v 90. rokoch na nej postavil podľa predchádzajúcej dohody plot. Bezpečnostnú betónovú bariéru stavia tiež okolo ďalšieho palestínskeho územia, Západného brehu Jordánu. Pod zemou však hranice nie sú nijako chránené.

K situácii v Gaze Livniová oznámila, že Hamas sa nesnaží zlepšovať životné podmienky občanov tohto územia. „Nič pre svojich ľudí neurobil, občas sa niektorý z členov Hamasu vynorí z bunkra a ohlási víťazstvo,“ vyhlásila.

Izrael stiahol svojich vojakov a osadníkov z Pásma v roku 2005, Hamas Pásme vládne od roku 2007. V tej dobe Izrael vyhlásil blokádu tohto územia v snahe izolovať Hamas, ten je v Izraeli a niektorých ďalších krajinách radený k teroristickým organizáciám.

Izrael vyhlásil sedemhodinové prímerie

V Pásme Gazy začalo o 9:00 SELČ platiť sedemhodinové humanitárne prímerie, ktoré vyhlásil Izrael. Palestínska delegácia medzitým v Egypte rokuje o dlhšom pokoji zbraní.

Pondelkové prímerie má trvať do 16:00 SELČ a je už ôsme, ktoré Izrael navrhol. Tie predchádzajúce neboli do konca dodržané a boje, v ktorých ide o dlhodobý konflikt medzi palestínskym hnutím Hamas a Izraelom, rýchlo obnovili. Za 27 dní majú na palestínskej strane 1 800 mŕtvych, na izraelskej 67.

O trvalosti pokoja zbraní rozhodne, či ho dodrží Hamas. Toto radikálne hnutie, ktoré Pásme vládne, sa k prímerie nezaviazalo. Jeho spojenec Islamský džihád v boji pokračuje. Na Izrael bolo od rána vypálených sedem mínometných granátov a Izraelčania pri nálete podľa médií zabili jedného z veliteľov džihádu.

Izrael navyše dopredu ohlásil, že sa pokoj zbraní nebude vzťahovať na oblasti okolo mesta Rafah v južnom cípe Pásma Gazy, kde izraelská armáda naďalej operuje.

Izraelské ministerstvo obrany v komuniké uviedlo, že zastavením paľby chce uľahčiť distribúciu humanitárnej pomoci a umožniť utečeneckým Palestínčanom návrat domov.

Palestínčan v Jeruzaleme útočil s bagrom

Bagrista so svojím vozidlom v pondelok na jednej z hlavných ulíc v Jeruzaleme narazil do autobusu a prevrátil ho. Podľa miestnych médií išlo o Palestínčana pochádzajúceho z východnej časti mesta.

Telo Palestínčana, ktorý v Jeruzaleme zaútočil... Foto: Reuters, AMMAR AWAD
Izrael, Jeruzalem, Palestínčan, bager, útok, terorista Telo Palestínčana, ktorý v Jeruzaleme zaútočil s bagrom.

Polícia v súvislosti s incidentom, ktorý si vyžiadal jednu obeť v podobe útočníka, hovorí o teroristickom čine. V čase zrážky sa v autobuse nenachádzali žiadni cestujúci. Policajti Palestínčana pri útoku zastrelili.

Podobné útoky sa v Izraeli stali aj v minulosti. V júli 2008 Palestínčania v rámci dvoch oddelených incidentov na stavebných vozidlách zasiahli niekoľko izraelských autobusov a chodcov a zabili celkovo troch ľudí. V oboch prípadoch vodičov zastrelili. O tri roky neskôr arabský kamionista v Tel Avive narazil do niekoľkých vozidiel a chodcov a zabil jednu osobu. Neskôr ho odsúdili na doživotie.

Van Rompuy a Barroso odsúdili zabíjanie v Pásme Gazy

Stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy a predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso v mene celej EÚ odsúdili „hroznú stratu životov vrátane nevinných žien a detí“ v Pásme Gazy, ktoré podľa nich už viac ako tri týždne trpí „neznesiteľným násilím“.

Prostredníctvom spoločného vyhlásenia zverejneného v nedeľu vyzvali na bezodkladné zastavenie krviprelievania a vyjadrili presvedčenie, že „trvalý mier prinesie iba vyrokované riešenie (izraelsko-palestínskeho konfliktu) založené na dvoch štátoch spolunažívajúcich bok po boku a vo vzájomnej úcte“.

Okrem zabíjania Palestínčanov lídri odsúdili aj pokračujúce ostreľovanie Izraela raketami a vyhlásili, že Izraelčania majú právo žiť v mieri na uznávanom území svojho štátu. Zároveň však upozornili, že „legitímna obrana si musí zachovávať primeranosť“.

Van Rompuy a Barroso vo vyhlásení poukazujú na výzvy ďalších svetových lídrov vrátane generálneho tajomníka OSN Pana Ki-muna, ktorý v rovnaký deň skritizoval najnovší útok Izraela na školu slúžiacu ako úkryt pre obyvateľov Pásma Gazy.

Predstavitelia EÚ vyjadrujú pripravenosť „aktívne podporiť rokovania, opatrenia na budovanie dôvery, obnovu a snahy o zmierenie“. Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius však v pondelok vyjadril názor, že riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu by malo byť nastolené zvonka, keďže jednotlivé strany k nemu nie sú schopné dospieť samy.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Irán #Gaza