Wikipedia sa háda s fotografom o selfie opice

Britský fotograf prírody, ktorý vydal slávny "autoportrét" indonézskej opice, sa teraz márne domáha autorských práv k snímke zverejnenej internetovou encyklopédiou Wikipedia. Jej prevádzkovatelia odmietajú fotografiu zmazať s tým, že makak stlačil spúšť sám a patria mu teda autorské práva.

08.08.2014 09:20 , aktualizované: 11:50
debata

Fotograf sa však sťažuje na ušlý zisk a mediálne sledovaný prípad zrejme podľa denníka The Telegraph dospeje až k súdu.

Dovtedy nie príliš známy fotograf David Slater získal snímky v Indonézii, kde sa v roku 2011 snažil zachytiť život makakov chocholatých. Jedna z opíc mu v nestráženej chvíli zobrala foťák a začala sa s ním hrať s ostatnými členmi skupiny. „Dosť nezbedne skákali okolo môjho vybavenia a vyzeralo to, ako by pózovali pre fotku, keď jedna stlačila spúšť,“ popisoval zážitok po návrate do Európy Slater, ktorému vtedy fotografie priniesli celosvetovú publicitu.

Pozriete si selfie fotografie opice na Wikipedii.

Medzi desiatkami nepoužiteľných snímok objavil aj niekoľko perál, ktoré sa dostali do mnohých svetových médií. Wikipedia ich zaradila do fondu voľne použiteľných snímok nazvaného Wikimedia Commons, kde sú spolu s viac ako 20 miliónmi ďalších obrázkov a videí.

Slater sa opakovane domáha ich odstránenia, pretože vraj porušujú jeho autorské práva. Za cestu do Indonézie a vybavenie dal údajne takmer 10-tisíc libier (11 500 eur), ktoré by si prípadným predajom práv k fotke chcel zarobiť späť.

V Spojených štátoch sídliaca spoločnosť Wikimedia síce pred časom zábery zmazala, potom ich však znova publikovala s odôvodnením, že autorské práva patria opici. Tá proti použitiu autoportrétu námietky nemala. Slater preto teraz chystá žalobu o ušlý zisk. „Ak to fotila opica, vlastní práva ona, nie ja, to je ich základný argument. Neuvedomujú si ale, že to musí rozhodnúť súd,“ vyhlásil fotograf.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #opica #fotografia #autorský zákon #snímka #fotograf #Wikipedia #selfie