Rakety údajne zabili desiatky utečencov pri Luhansku

Desiatky mŕtvych a veľký počet zranených, vrátane žien a detí, si ráno vyžiadal incident na východe Ukrajiny, pri ktorom vraj povstalci ostreľovali konvoj s utečencami.

18.08.2014 17:24 , aktualizované: 19:10
debata

Mnohí vraj zhoreli zaživa. Podľa hovorcu ukrajinskej armády vzbúrenci zaútočili na kolónu vojenských autobusov, ktorá vyvážala utečencov z miest bojov pri obci Chrjaščuvate na predmestí Luhanska. Povstalci zodpovednosť popierajú.

„Rebeli konvoj očakávali a úplne ho zničili. Mnohých zabili, sú medzi nimi ženy a deti,“ povedal novinárom hovorca Andrij Lysenko. „Ešte sa nám nepodarilo spočítať množstvo obetí,“ dodal s tým, že ide o desiatky mŕtvych.

Koľko ľudí armáda prevážala, nie je podľa neho presne známe. Podľa ukrajinských médií niektorí zhoreli priamo v autobusoch zasiahnutých paľbou z mínometov a raketometov Grad.

Šéf ukrajinského parlamentu Oleksandr Turčynov vyzval Európu na poskytnutie moderných zbraní a leteckej techniky Ukrajine, ktorá podľa neho čelí ruskej agresii. Moskva varovala, že by na ďalší protiruské sankcie Západu mohla odpovedať zákazom dovozu áut.

Podľa denníka Ukrajinská pravda bola kolóna označená bielymi zástavami. Andrej Purgin, vicepremiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky, zodpovednosť vzbúrencov odmietol. „Tú cestu neustále ostreľujú raketami sami Ukrajinci. Vyzerá to, že teraz zabili možno viac civilistov, než za celý čas predtým. Naše jednotky nemajú silu na to, aby túto oblasť zasiahli raketami Grad,“ povedal agentúre Reuters.

Iní predáci rebelov podľa BBC celý incident popreli ako propagandu Kyjeva. K incidentu podľa Lysenka došlo na ceste medzi obcami Chrjaščuvate a Novosvitlivka, čo je v týchto dňoch oblasť zrejme najsilnejších bojov. Cesty prechádzajúce oboma obcami spája Luhansk s ruskou hranicou. Práve po nej by mal smerovať do Luhanska ruský humanitárny konvoj, ktorý na ruskej strane hraníc čaká na odbavenie a bezpečnostné záruky.

Ukrajinská armáda oznámila, že v noci dokončila obkľúčenie dôležitého železničného uzla Horlivka a blokuje povstalcov v mestách Ilovajsk a Alčevsk. Vzbúrenci údajne vôbec prvýkrát nasadili mohutné raketomety Uragan, ktorými zaútočili na obec Novokaterynivka juhovýchodne od Donecka. Údaje o obetiach správy ukrajinského velenia neobsahujú.

Tvrdé boje podľa Kyjeva pokračujú pri Luhansku, ktorý armádne jednotky minulý týždeň obkľúčili a teraz vraj už aj časť mesta oslobodili, zatiaľ čo rebeli tvrdia, že ulice prechádzajú v tvrdých bojoch z rúk do rúk. Bojové operácie sa sústreďujú do okolia obce Stanycja Luhansk severovýchodne od mesta. Pri Donecku sa bojuje v trojuholníku medzi mestami Jenakijeve, Šachtarsk a Charcyzk, najmä pri obci Nyžňa Krynki.

Povstalecké správy z bojísk informácie ukrajinského velenia vyvracajú. Pri Ilovajsku údajne vzbúrenci zničili štyri armádne tanky a niekoľko zásobovacích vozidiel. Šesť tankov vraj vyradili pri obci Novosvitlivka na ceste medzi Luhanskom a ruskou hranicou.

Ruskí pohraničníci tvrdia, že v Rostovskej oblasti našli v trojkilometrovej vzdialenosti od hraníc s Ukrajinou krátery po výbuchu ôsmich granátov, tie boli podľa nich vystrelené z ukrajinskej strany. Incident si nevyžiadal obete, ani ranených.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Luhansk