Iracká armáda a kurdské milície postupujú k mestu Tikrít

Iracká armáda a kurdské milície začali operáciu na oslobodenie mesta Tikrít z rúk islamistov. Agentúra Reuters s odvolaním sa na velenie armády oznámila, že vojaci postupujú k mestu z juhu, ale spomaľujú ich míny, nástražné bomby a tiež ostreľovači.

19.08.2014 12:38
Irak, Kurdi, pešmergovia Foto: ,
Omar Murad, veliteľ kurdských pešmergov, na bezpečnostnom stanovišti v blízkosti mesta Gwer po tom, ako sa radikáli z Islamského štátu stiahli z pozícii.
debata

Štvrťmiliónový Tikrít leží severne od Bagdadu a padol v júni do rúk radikálov z organizácie Islamský štát (IS) pri ich postupe severom Iraku. Neďaleko sa narodil niekdajší iracký prezident Saddám Husajn. Iracká armáda spolu s kurdskými oddielmi a za podpory amerického letectva cez víkendu zaznamenala úspech v boji o významný strategický bod – priehradu pri Mosule. Kurdské oddiely sa ako prvé IS postavili a USA sa rozhodli pomôcť im s výzbrojou.

Boje v Iraku vyhnali z domovov státisíce ľudí. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov v utorok oznámil, že začína zásadnú operáciu, ktorá má k viac ako pol miliónu utečencov dopraviť pomoc. Má ísť o štvordňové letecké dodávky do kurdského Irbílu, kam budú lietadlá vypravované z jordánskej Akaby. Okrem toho budú do Iraku jazdiť desať dní kamióny z Turecka a Jordánska a z Dubaja potom budú potrebný tovar privážať lode.

„Ide o veľmi významnú pomoc a jednu z najväčších, na ktorú si z minulej doby spomínam,“ povedal novinárom hovorca úradu Adrian Edwards. V Iraku podľa jeho slov panuje „ohromná humanitárna kríza a katastrofa“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Kurdi #islamistickí extrémisti #ISIL