Rakúsko hlási prípady podozrenia z eboly

Rakúsko hlási dva možné prípady eboly. V izolácii sú dvaja muži, ktorí pred týždňom pricestovali z Nigérie. Na pozorovanie prijali tiež pacienta v nemocnici v Španielsku.

19.08.2014 16:30 , aktualizované: 19:45
polícia, Nemecko, ebola Foto: ,
Policajti s rúškami neďaleko úradu práce v berlínskej štvrti Pankow.
debata (6)

Podozrenie u Afričanky hospitalizovanej v Berlíne sa nepotvrdilo. Podľa predbežnej diagnózy ide o črevné ochorenie. Zhruba 600 zamestnancov berlínskeho úradu práce sa kvôli tomu ocitlo na štyri hodiny v karanténe. Žena tam totiž prišla hľadať prácu a skolabovala.

Žena, ktorá nedávno podľa všetkého navštívila oblasti v Afrike zasiahnuté ebolou, skolabovala priamo na úrade práce. Zamestnankyňa úradu po príchode sanitky sama vyjadrila podozrenie, že by mohlo ísť o príznaky eboly.

Polícia následne celú oblasť uzavrela. Budovu nemohli pár hodín opustiť zamestnanci ani klienti úradu. Teraz už je na pozorovaní len šesť potenciálnych pacientov. "Počuli sme, že sa tam nejaká pani zrútila. Robili sme si žarty: ‚To bude asi ebola.‘ Potom prišla polícia a povedala, že nesmieme von, "vyhlásila obyvateľka Berlína Katharina.

„Lekári predpokladajú, že ide o infekciu tráviaceho traktu,“ citoval denníkWall Street Journal hovorcu berlínskej kliniky Charité Manuelu Zinglovú. Tá však upozornila, že nemocnica musí ešte dokončiť krvné testy, aby smrtiaci vírus bezpečne vylúčila.

Hasiči používajú ochranné obleky, špeciálne upravená na prevoz prípadného pacienta s ebolou však nebola sanitka. Vozidlo bude preto zrejme nutné dekontaminovať, písal server tagesspiegel.de. Viac ako sto policajtov dostalo na mieste masky. Budova úradu práce zostala uzavretá pre verejnosť.

Podľa spravodajcu Českej televízie Martina Jonáša pochádza žena zo západnej Afriky a sama vraj vypovedala, že sa dostala do kontaktu s chorými ebolou. „Podľa nemeckých odborníkov aj v prípade, že by sa podozrenie potvrdilo, je veľmi nepravdepodobné, že by to bol východiskový bod pre nejakú rozsiahlu epidémiu v Nemecku,“ konštatoval.

„Kľúčový rozdiel medzi Berlínom a západnou Afrikou je ten, že by tu boli schopní sledovať veľmi rýchlo všetkých, ktorí prišli s dotknutou osobou do styku,“ podotkol riaditeľ Lekárov bez hraníc Pavel Gruber. Problém podľa neho tkvie v tom, že ebolu možno v počiatočnom štádiu len veľmi ťažko odlíšiť od chrípky, pretože príznaky sú v podstate rovnaké: bolesti, horúčky, vracanie a hnačka.

Nový prípad podozrenia na nakazenie vírusom eboly sa v utorok objavil aj v Španielsku. Zdravotníci v baskickej metropole Bilbau uvalili karanténu na muža, ktorý sa pred časom vrátil z pracovnej cesty zo Sierra Leone. Podozrenie na zákernú krvácajúcu horúčku sa nepotvrdilo v prípade 13-ročného chlpaca z Guiney, toho v nedeľu izolovali belgickí lekári v Ostende. Podľa testov má chlapec maláriu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #ebola