Pápež prehovoril o svojej smrti a nepriamo o konci pontifikátu

Pápež František sa prvýkrát od zvolenia za hlavu katolíckej cirkvi zmienil o konci svojho života.

19.08.2014 20:21
pápež František, Foto: ,
Pápež František.
debata (10)

„Veľa premýšľam o mojich hriechoch, chybách. O tom, aby sa zo mňa nestal pyšný človek. Lebo viem, že to už nemusí trvať dlho," vyhlásil pontifik po tom, čo sa vrátil z päťdňovej cesty v Juhokórejskej republike.

Prvý latinskoamerický pápež zároveň spomenul aj možnú smrť. „Zostávajú mi možno dva, tri roky, kým pôjdem k Otcovi" prekvapil žurnalistov nečakanými slovami, ktoré zverejnil britský DailyMail. Podľa denníka Independent, František tieto slová naozaj povedal, no myslel ich vraj žartovne.

Hlava katolíkov spomenula tiež možnosť, že úradu pápeža sa bude musieť vzdať. Odstúpenie Benedikta XVI. nebude výnimkou, aj keď sa to „niektorým teológom nepáči“, vyjadril sa podľa AFP argentínsky rodák.

Odstúpenie jeho predchodcu zo zdravotných dôvodov „otvorilo inštitucionálne dvere“, povedal 77-ročný pápež s tým, že ak sa raz sám nebude cítiť dostatočne silný viesť katolícku cirkev, urobí to isté ako Benedikt XVI.,

Pápež sa pred novinármi zmenil aj o zdravotných problémoch, tie sa týkajú neurózy a vyžadujú si liečenie. Ako je známe, pontifik v mladosti absolvoval náročnú operáciu, pri ktorej mu odstránili časť pľúc.

Svoju fyzickú kondíciu si šetrí aj počas slúženia veľkých liturgických slávností, predovšetkým počas vianočných a veľkonočných sviatkov a omší na Svätopeterskom námestí. Tie sú skrátené o nadbytočné časti bohoslužby. Pápež taktiež prednáša kratšie kázne ako jeho predchodca Benedikt XVI.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František