Kamióny z 'Putinovho konvoja' prišli na colné odbavenie

Ruské kamióny s humanitárnou pomocou pre východnú Ukrajinu, ktoré skoro týždeň čakali na rusko-ukrajinskej hranici, začali vchádzať na hraničný prechod na odbavenie. Oznámili to v stredu večer ruské aj ukrajinské médiá s odvolaním sa na reportérov, ktorí konvoj sprevádzajú.

20.08.2014 20:15
Ukrajina, humanitárny konvoj, Rusko, kamióny Foto: ,
Kamióny prechádzajú zatiaľ len ruskou kontrolou, odbavovanie na ukrajinskej strane sa ešte nezačalo.
debata (35)

„Prvých 16 bielych automobilov KamAZ vošlo na hraničný prechod Doneck-Izvaryne,“ ohlásila agentúra ITAR-TASS. Dodala, že ruské a ukrajinské úrady sa dohodli na postupe pri kontrole nákladu aj na tom, že každý automobil bude sprevádzať pracovník Medzinárodného výboru Červeného kríža.

Na prechod bol dopravený scanner umožňujúci rýchlu prehliadku nákladu. Zatiaľ však nie je jasné, ako dlho odbavenie takmer 270 nákladných áut s takmer 2-tisíc tonami nákladu potrvá.

Kamióny podľa denníka Ukrajinská pravda prechádzajú zatiaľ len ruskou kontrolou, odbavovanie na ukrajinskej strane sa ešte nezačalo, aj keď pohraničníci a colníci sú na mieste. Hovorca ukrajinskej bezpečnostnej rady Andrij Lysenko denníku vysvetlil, že ukrajinské odbavovanie bude môcť začať najskôr vo štvrtok, pretože ukrajinská strana doteraz nedostala od Rusov potrebné dokumenty.

Kolóna kamiónov, prezývaná ukrajinskými médiami „Putinov konvoj“, vyrazila z Moskovskej oblasti 12. augusta a o dva dni neskôr dorazila k hranici, kde doteraz čakala na odbavenie a na bezpečnostné záruky, umožňujúce prejsť oblasťou bojov medzi vládnymi jednotkami a proruskými vzbúrencami do Luhanska. O toto mesto teraz ukrajinská armáda a ozbrojenci zvádzajú tvrdé boje. Väčšina šesťdesiatkilo­metrovej cesty medzi ruskou hranicou a Luhanskom je podľa rebelov momentálne nepriechodná.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #colnica #Ukrajina #kríza na Ukrajine #humanitárny konvoj