Izraelský útok na pásmo Gazy neprežili traja velitelia Hamasu

Pri ranných izraelských útokoch na pásmo Gazy prišlo o život osem Palestínčanov. Radikálne hnutie Hamas, proti ktorému Izraelčania bojujú, ohlásilo úmrtia troch veliteľov svojho ozbrojeného krídla.

21.08.2014 10:01
Palestína, Gaza Foto: ,
Dym stúpa po izraelskom útoku v meste Gaza.
debata (2)

Konflikt trvá s niekoľkými prestávkami od začiatku júla a vyžiadal si od tej doby vyše 2000 obetí.

Zatiaľ posledné prímerie vypršalo v pondelok a po jednodňovom predĺžení potom boje začali znova. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v televízii v stredu ohlásil, že kampaň proti Hamasu bude pokračovať, kým nebude na juhu Izraela panovať pokoj. Práve tam najčastejšie dopadajú rakety Hamasu.

Bez úspechu sa Izraelčania pokúsili v utorok zabiť veliteľa ozbrojeného krídla Hamasu Muhammada Dífa. Zasiahli jeho dom a pri útoku zomrela Dífova žena a dieťa, Díf sám však unikol. Vo štvrtok Hamas ohlásil, že medzi obeťami posledných útokov sú ajavelitelia jeho ozbrojeného krídla Kásam. Zomreli pri nálete na dom v Rafahu na juhu pásma Gazy.

Hamas vo štvrtok rovnako ako v stredu pohrozil, že začne mieriť svoje rakety na strategické body v Izraeli vrátane medzinárodného Ben Gurionovo letiska. Netanjahu odkázal, že izraelská odpoveď bude sedemkrát silnejšia.

Podľa izraelskej armády vypálil Hamas od utorka na Izrael vyše 170 rakiet a Izraelčania útočili na 110 cieľov v Gaze. Po obnove bojov prišlo o život vyše 20 Palestínčanov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy