Obaja Američania, ktorí sa nakazili ebolou, sú už zdraví

Obaja Američania, ktorí sa v západnej Afrike nakazili ebolou, už opustili nemocnicu v americkej Atlante. Klinika, ktorá o oboch pacientov od ich repatriácie z Afriky starala, vo štvrtok po ich prepustení usporiadala tlačovú konferenciu, na ktorej s vyhlásením vystúpil aj uzdravený lekár Kent Brantly.

21.08.2014 17:20 , aktualizované: 17:30
debata (8)

Brantly aj misionárka Nancy Writebolová boli jedni z mála nakazených, ktorí dostali experimentálny liek ZMapp. Španielsky misionár Miguel Pajares, ktorý liek podľa všetkého tiež užil, chorobe ale tento mesiac v Madride podľahol.

Brantly na tlačovej konferencii vyhlásil, že ochorenie pre neho bolo najťažšou skúškou, ktorú podstúpil. „Posledné tri týždne ste boli mojou rodinou, ktorá ma podporovala nielen fyzicky, ale aj duševne,“ poďakoval personálu izolačnej jednotky. Dodal, že teraz sa chce na nejaký čas so svojou rodinou stiahnuť do ústrania, aby späť načerpal stratenú silu.

Brantly aj Writebolová ležali na špeciálnom izolovanom oddelení Emoryho univerzitnej nemocnice v Atlante. Brantly, ktorý bol z Afriky za prísnych bezpečnostných opatrení evakuovaný ako prvý, sa v nemocnici v Atlante zdržiaval od 2. augusta. Writebolová tu bola hospitalizovaná o tri dni neskôr.

V Afrike medzitým zúri epidémia eboly s nezmenenou intenzitou. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vzrástol počet obetí už na 1 350 z doposiaľ uvádzaných 1229 mŕtvych. V libérijskom hlavnom meste Monrovii sa po vyhlásení celoštátneho zákazu nočného vychádzania a karantény v jednej z chudobných štvrtí metropoly stretli demonštranti s políciou.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #vírus #Pacient #lekári #ebola