Porošenko splní sľub, začne rozpredávať svoj majetok

Ukrajinský prezident Petro Porošenko začne budúci týždeň rozpredávať svoje aktíva, najmä potravinársku firmu Roshen, známeho výrobcu cukroviniek.

22.08.2014 07:50
debata (37)

Oznámila to banková spoločnosť Rothschild, ktorá predaj sprostredkuje. Predať v prípade zvolenia cukrárenskú firmu, ktorá je vo svojom odbore 18. najväčšia na svete, sľúbil Porošenko už počas volebnej kampane.

Časopis Forbes odhaduje hodnotu Porošenkovho majetku na jednu miliardu dolárov. Na rozdiel od ostatných ukrajinských oligarchov však súčasný prezident nezbohatol počas divokých privatizácií po rozpade Sovietskeho zväzu.

Firmu postupne vybudoval na zelenej lúke. Okrem siete čokoládovní vlastní niekoľko automobiliek, lodenicu a televízny kanál. Vplyvnej televíznej stanice Piaty kanál sa ale údajne vzdať nemieni.

Porošenkov majetok bude rozpredávať finančná skupina Rothschild prostredníctvom ukrajinskej partnerskej firmy IKU. Túto spoločnosť ešte do júna tohto roku spoluvlastnila Valeria Hontarevová, predsedníčka ukrajinskej Národnej banky. Do vedenia centrálnej banky ju doporučil sám Porošenko.

Porošenko po svojom zvolení niekoľkokrát varoval pred vplyvom oligarchov na ukrajinskú politiku. „Žmýkajú štátnu pokladňu, štát zneužívajú na tlak na konkurentov a priamo ovplyvňujú priebeh parlamentných volieb,“ vyhlásil nedávno prezident.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Petro Porošenko