Na Ukrajine rastie odpor proti mobilizácii

Vládne miesta takmer vôbec neinformujú o pokračovaní tzv. tretej mobilizačnej vlny, proti ktorej narastá odpor hlavne v západných oblastiach Ukrajiny.

22.08.2014 09:41
debata (113)

Príbuzní povolancov blokujú cesty a miestne vojenské správy. Ich aktivity nezmiernil ani sľub úradov, podľa ktorých na východný front pošlú odvedencov až po patričnom výcviku. Napriek trestu väzenia, ktorý hrozí osobám vyhýbajúcim sa brannej povinnosti, sa čoraz väčšiemu počtu Ukrajincov nedarí doručiť povolávací rozkaz.

Podľa úradov najčastejším dôvodom je „neprítomnosť adresáta v mieste trvalého bydliska“. V treťom kole mobilizácie sa pozornosť armády sústreďuje hlavne na vojenských špecialistov, účastníkov misií v Afganistane či Iraku. A tak zhánka je nielen po mladých odvedencoch, ale aj po mužov starších ako 60 rokov.

Do armády priamo z postele?

V snahe naplniť armádou požadované počty sa odvodové komisie uchyľujú aj k „netradičným“ spôsobom mobilizácie. Ako Pravdu informovali obyvatelia dediny Dovhe (Dlhé) ležiacej asi 110 kilometrov od hranice zo Slovenskom, prežívali dedinčania v minulých dňoch ťažkú noc.

„Do rána, do tretej, zbierali po domoch mladých chlapcov, mužov, otcov rodín a brali ich na vojnu. Brali ich priamo z postele. Vojaci a policajti zablokovali ulice, aby nemohli utiecť. Ako mi ráno povedali ženy z obce, z vojenskej správy prišiel rozkaz odviezť z dediny Dovhe 160 mužov,“ napísal vo svojom maili zdroj, ktorého meno z dôvodov jeho bezpečnosti neuvádzame.

Aj keď sa informácia nedala overiť z nezávislých zdrojov, mohla by potvrdzovať už spomínaný rastúci odpor Ukrajincov angažovať sa v krviprelievaní na juhovýchode. V tejto súvislosti sa v ukrajinských médiách objavili informácie, podľa ktorých rastie napätie aj medzi miestnymi obyvateľmi a utečencami dočasne žijúcimi mimo oblasti bojov.

„Domáci“ si totiž kladú otázku, prečo hlavne mladí „prišelci“ nebojujú na východe za nezávislosť, ale žijú v bezpečí, nič nerobia a ešte dostávajú podporu od štátu i miestnej samosprávy.

© Autorské práva vyhradené

113 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #mobilizácia