V Rusku zúri občianska vojna s McDonald's, vtipkuje Echo Moskvy

Kroky ruských úradov proti fast-foodom americkej siete McDonald's, keď v krajine doteraz zavreli desiatky reštaurácií a podrobujú ich kontrolám, vyvolalo na rusky hovoriacich sociálnych sieťach vlnu vtipov.

22.08.2014 10:13
McDonald´s, Rusko Foto: ,
Reštaurácia McDonald´s neďaleko Kremľa.
debata (44)

„Keď si prišli po Chodorkovského, McDonald mlčal. Keď si prišli po Navaľného, McDonald mlčal. Teraz si prišli po McDonald …,“ napísal ktosi v narážke na nedávnu minulosť, keď si niekdajší najbohatší Rus Michail Chodorkovskij odpykal desať rokov za mrežami. Opozičný predák Alexej Navaľnyj bol zatiaľ odsúdený podmienečne.

Kým sa úrady pri zatváraní reštaurácií oháňajú hygienickými predpismi, blogeri podľa serveru Newsru.com prišli s originálnejšom vysvetlením. Režim vraj podráždili „extrémistické heslá“ hlásané v podniku ako „Svobodnaja kassa!“ („Voľná ​​pokladňa!“).

Iní tipujú, že vraj Kremeľ rozhnevala reklama na hamburger s parmezánom, ktorý sa pre Rusov stal symbolom nedostupného západného tovaru, zakázaného Vladimirom Putinom.

„Dav hladných Moskovčanov už berie McDonald`s útokom a skanduje 'Preč s Putinom!“ hlásala správa na Twitteri, ktorá na mystifikáciu využila historickú snímku s impozantným radom z čias otvorenia prvej americkej jedálne v ešte sovietskej metropole.

Zďaleka nie všetci však za americkými reštauráciami smútia. "Keď sa krajina stane úplne civilizovanou, okamžite vyhodí McDonalds!" hlása na svojom blogu expertka na fitnes Jelena Miroová ako protiváhu na reklamnú tézu, že vraj McDonalds prichádza ako prvý do krajiny, v ktorej vznikajú priaznivé podmienky na podnikanie.

Sovietski predkovia vraj kedysi prepadli chuti „odhryznúť si kúsok demokracie“ asi ako Papuánci kúzlu sklenených korálok, ale to predsa neznamená, že by sa v Sovietskom zväze dalo podnikať. A vôbec, je vhodné krotiť chúťky „symbolu kolonizátorského kapitalizmu“.

Do smiechu nie je zamestnancom siete

Do smiechu asi nie je len 37-tisícom ruských zamestnancov siete, z nich tri štvrtiny tvoria študenti. „Keď sa chcem zhovárať s humanitne vzdelaným človekom, tak mu poviem: ‚Chickenburger a kolu!‘,“ napísal moskovský večerník v sérii vtipov „na rozlúčku“ s McDonald's. Vraj to bývalo najlepšie miesto pre oznámenia rozchodu s dievčaťom: nikde žiadne ostré nože, ani vidličky, ani porcelánový riad a vždy sa tu dalo schovať za „tlsťocha“.

Nezávislá rozhlasová stanica Echo Moskvy označila „občiansku vojnu s McDonald`s“ za začiatok agónie a prekročenie Rubikonu.

Rusko sa vraj, keď už nemá poriadne páky na Západ, správa ako malý výtržník, a nečudo, že si potom všetci ťukajú na čelo. „Počúvaj chlapče, o chvíľku ti dospelí ukážu postieľku a začnú ťa poriadne liečiť. Tvojho otecka už raz takto vyliečili. Medicína od tých čias urobila veľký pokrok, a tak vyzdravieš rýchlejšie,“ predpovedal komentátor.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #McDonald's