Rusko týždeň zadržiava japonskú loď, asi narušila teritoriálne vody

Rusko už týždeň zadržiava v Ochotskom mori japonskú veľrybársku loď. Moskva výskumné plavidlo podozrieva, že narušilo ruské výsostné vody. S odvolaním sa na japonské vládne zdroje o tom píšu japonské médiá.

22.08.2014 13:55
debata (4)

Podľa agentúry AFP Tokio uznalo, že sa loď dostala do teritoriálnych vôd Ruskej federácie.

Plavidlo opustilo Japonsko 8. augusta, jeho úlohou bolo skúmať veľryby v Ochotskom mori. Ruské úrady tvrdia, že je Tokio neinformovalo o zmene plánovanej trasy lode. Tá mala pôvodne prechádzať len výlučnou ekonomickou zónou.

Podľa Moskvy loď narušila teritoriálne vody. Tie ležia 12 námorných míľ od základnej čiary odlivu a sú pod plnou zvrchovanosťou pobrežného štátu.

Ruské úrady vypočúvajú kapitána a posádku lode, ktorá už týždeň kotví v ruskom prístave. Nikto nebol oficiálne zadržaný. Kapitán vraj odmieta priznať, že sa plavidlo dostalo do teritoriálnych vôd Ruska.

Moskva a Tokio spolu doteraz neuzavreli mierovú zmluvu. Ich vzťahy zaťažuje najmä spor o Kurilské ostrovy. Minulý týždeň Japonsko ostro protestovalo proti cvičeniu ruskej armády na týchto sporných tichomorských ostrovoch. Kurily sú od konca 2. svetovej vojny pod ruskou správou, stále si však nárokuje aj Japonsko. Ruské manévre na ostrovoch sa konali len niekoľko dní po tom, čo sa Japonsko pripojilo k protiruskými sankciám, ktoré majú Moskvu prinútiť k zmene politiky voči Ukrajine.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Rusko #loď