Ruské kamióny údajne odviezli zariadenie z ukrajinských zbrojoviek

Kolóna ruských kamiónov, ktoré do Luhanska na východe Ukrajiny doviezli ruskú humanitárnu pomoc, odviezla pri spiatočnej ceste do Ruska zariadenie z ukrajinských zbrojoviek.

23.08.2014 08:57 , aktualizované: 14:49
konvoj, Ukrajina, Rusko Foto: ,
Kamióny z ruského humanitárneho konvoja v piatok prekročila ukrajinské hranice.
debata (1)

Povedal to hovorca ukrajinskej bezpečnostnej rady Andrij Lysenko. Pripustil však, že ukrajinskí pohraničníci a colníci nemohli ruské vozidlá skontrolovať.

„Máme operatívnu informáciu, že časť nákladných vozidiel bola v Donecku a Luhansku využitá na to, aby vyviezla časť zariadenia z našich podnikov,“ povedal Lysenko podľa agentúry Interfax-Ukrajina. „Kamióny, ktoré prišli na naše územie pod pláštikom humanitárneho konvoja, nakladajú Rusi zariadením z podniku Topaz, ktorý vyrába moderné rádiolokátory Kolčuga a zariadenia z luhanského závodu, kde sa vyrábajú náboje pre strelné zbrane,“ dodal.

Ruská kolóna sa medzitým po skupinách kamiónov, prekračujúcich cez rusko-ukrajinský prechod Doneck-Izvaryne, vrátila podľa ruských agentúr späť do Ruska. Návrat všetkých vozidiel z konvoja medzitým agentúre AFP potvrdil aj šéf zahraničných pozorovateľov na prechode Doneck-Izvaryne Paul Picard.

„Našich predstaviteľov na kontrolu kamiónov nepustili,“ vyhlásil Lysenko podľa agentúry Unian. Ruskí vojaci vraj ešte v piatok ukrajinských pohraničníkov a colníkov „zablokovali“ tak, že nemohli brániť ruskej kolóne v ceste.

Moskva je ale so svojou misiou spokojná. „Vyjadrujeme spokojnosť nad tým, že ruská humanitárna pomoc bola dopravená na miesto určenia. Riadili sme sa výlučne cieľom pomôcť potrebným civilistom a od obyvateľov Luhanska sme dostali množstvo poďakovaní,“ uviedla ruská diplomacia vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra ITAR-TASS.

Rusi podľa vyhlásenia vo všetkých etapách prípravy a vykonania akcie tesne spolupracovali s vedením a pracovníkmi MVČK a „starostlivo plnili ich odporúčania“. MVČK sa podľa Moskvy predviedol ako zodpovedný partner. Vyhlásenie ale pominulo protesty, ktoré proti ruskej akcii vyjadril Kyjev a Západ.

Kamióny na Ukrajinu vošli v piatok bez dovolenia ukrajinských úradov a bez dohodnutého sprievodu pracovníkov Medzinárodného výboru Červeného kríža. Kyjev vzápätí obvinil Rusko z porušenia medzinárodného práva aj „priamej intervencie“. Postup Ruska ale kritizovali aj západní predstavitelia, vrátane amerického prezidenta Baracka Obamu a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Moskva výčitky odmietla s poukazom na humanitárnu situáciu v Luhansku. Mesto je 20 dní v obkľúčení a okrem iného sa potýka s prerušením dodávok vody a elektriny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Luhansk #humanitárny konvoj