Erdogan zložil prezidentský sľub

Nový turecký prezident a doterajší premiér Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok v parlamente zložil slávnostnú prísahu a ujal sa tak vrcholného úradu.

28.08.2014 15:11 , aktualizované: 17:57
Erdogan Foto: ,
Recep Tayyip Erdogan zložil prezidentskú prísahu.
debata

Erdogan následne vymenoval za nového premiéra svojho verného spojenca Ahmeta Davutoglua, bývalého ministra zahraničia. Erdogan je prvou priamo zvolenou hlavou tureckého štátu. Vo voľbách pred viac ako dvoma týždňami získal 52 percent hlasov a vyhral tak už v prvom kole.

„Vo funkcii prezidenta republiky sľubujem na svoju česť a na svoju povesť, pred veľkým tureckým národom a jeho históriou, že zabezpečím existenciu a nezávislosť štátu,“ vyhlásil Erdogan v prísahe. „Budem sa riadiť ústavou, vládou práva, demokraciou a princípmi sekulárnej republiky,“ dodal. Po slávnostnej salve zamieril nový prezident do mauzólea prvého tureckého prezidenta Mustafa Kemala Atatürka, kde položil veniec.

Erdogan vládol v Turecku ako premiér od roku 2003 a podľa stanov jeho proislamskej umiernenej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) sa už o ďalší mandát pod záštitou strany nemohol uchádzať. Teraz sa predpokladá, že prezidentskému úradu dodá širšie právomoci a že by dokonca mohli vzniknúť podmienky pre vytvorenie prezidentského systému.

Doterajší úloha tureckého prezidenta bola skôr reprezentatívna, už teraz ale ústava dáva úradu väčšiu moc. Napríklad nie je možné napadnúť prezidentove rozhodnutia na súde.

Erdogan, ktorý je už dvanástym prezidentom Turecka, sa bude môcť po piatich rokoch uchádzať o druhý mandát. Takýto krok sa očakáva, lebo v minulosti politik opakovane konštatoval, že v roku 2023 pri oslavách stého výročia vzniku republiky chce stále vládnuť.

Novovymenovaný premiér Ahmet Davutoglu bude zatiaľ dohliadať na už existujúcu vládu, kým ho Erdogan nepoverí zostavením nového kabinetu, uviedla agentúra Reuters.

Davutoglu nahradil v stredu Erdogana takisto aj vo funkcii šéfa vládnucej strany AKP. Jeho zvolenie sa predpokladalo, pretože bol jediným kandidátom na funkciu predsedu. Za svojho nástupcu si ho vybral sám nový prezident, ktorý AKP viedol od jej založenia v roku 2001 a pred delegátmi o nej hovoril ako o „svojej láske“, napísala agentúra DPA.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Recep Tayyip Erdogan