Lídri EÚ vraj presviedčajú Tuska, aby vzal funkciu prezidenta EÚ

Vedúci predstavitelia Európskej únie vraj presviedčajú poľského premiéra Donalda Tuska, aby sa stal predsedom Európskej rady, teda prezidentom EÚ.

28.08.2014 15:28 , aktualizované: 23:14
Tusk Foto: ,
Dánska premiérka Helle Thorningová-Schmidtová.
debata (22)

Podľa agentúry Reuters to tvrdí hovorkyňa poľskej vlády. Tusk vraj návrh vážne zvažuje, povedala hovorkyňa agentúre Reuters. Tusk v minulosti hovoril, že jeho prioritou je až do poľských parlamentných volieb v roku 2015 domáca politika.

„Európski lídri Donalda Tuska čoraz viac presviedčajú, aby prevzal pozíciu predsedu Európskej rady,“ uviedla hovorkyňa Malgorzata Kidawa-Blonská. „Premiér berie návrh veľmi vážne, analyzuje dôsledky pre Poľsko, jeho bezpečnosť, obzvlášť vo svetle ukrajinskej krízy,“ dodala.

Niekoľko zdrojov oboznámených s výberovým procesom na vrcholnú funkciu v rámci EÚ počas dňa uviedlo, že Tusk je jasným favoritom. Rozhodnutie padne počas sobotňajšieho summitu v Bruseli. Podľa poľskej agentúry PAP Tuskovu kandidatúru podporuje zvolený predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a šéf britskej vlády David Cameron.

Minister zahraničia Poľska Radoslaw Sikorski sa k poľským šanciam získať jednu z najvyšších pozícií v rámci EÚ staval optimisticky. „Myslím, že pre Poľsko získame uspokojivý balík,“ povedal politik, ktorý sa uchádza o post šéfa diplomacie únie. Sám ale poznamenal, že jeho vymenovanie do tejto pozície „skoro nehrozí“. Zrejme kvôli tomu, že je veľmi nepravdepodobné, aby dve z troch najvyšších pozícií v rámci únie zastávali občania rovnakej krajiny.

Ak sa Tusk stane šéfom Európskej rady, bude to podľa Reuters víťazstvom pre členské krajiny z radov bývalých komunistických štátov strednej a východnej Európy.

Dánska premiérka post europrezidentky odmietla

Dánska premiérka Helle Thorningová-Schmidtová ešte počas dňa vyhlásila sa neplánuje uchádzať o post prezidentky Európskej únie. Vyhlásila to na zasadnutí výboru únie dánskeho parlamentu.

Dánska premiérka Helle Thorningová-Schmidtová. Foto: Reuters, SCANPIX DENMARK
Helle Thorningová-Schmidtová Dánska premiérka Helle Thorningová-Schmidtová.

Ešte na júlovom summite v Bruseli bola medzi účastníkmi vnímaná ako najvážnejší kandidát. „Nebudem sa uchádzať o post prezidenta Európskej rady,“ povedala v dánskom parlamente premiérka. „Sme veľmi spokojná s funkciou premiérky v Dánsku.“

S poľským premiérom sa spomína aj meno talianskej ministerky zahraničných vecí Federicy Mogheriniovej. Tá by mala nahradiť Catherine Astonovú na poste šéfky diplomacie EÚ. S takýmto postupom údajne súhlasia aj samotní lídri.

Tusk by sa totiž stal zástupcom východnej časti únie, kým šéfka talianskej diplomacie by zastupovala západnú časť. V ich prospech hrá aj fakt, že zastúpenie budú mať obe pohlavia, na čom si dáva záležať najmä budúci šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

V prípade, že Tusk odmietne stať sa novým europrezidentom, v hre je podľa zdrojov Reuters bývalý lotyšský premiér Valdis Dombrovskis. Okrem záujmu zostať na čele Poľska aj po budúcoročných voľbách je problémom Tuska aj slabšia schopnosť komunikácie v angličtine a francúzštine.

Podľa zdrojov však jeho schválenie posilní šance Mogheriniovej, ktorej krajiny strednej a východnej Európy, najmä pobaltské krajiny, vyčítajú príliš mäkký postoj k Rusku.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Donald Tusk #Helle Thorningová-Schmidtová