Austrália dodá Kurdom zbrane v boji proti islamistom

Austrálske vojenské lietadlo čoskoro privezie zbrane a muníciu do kurdského hlavného mesta Arbíl s cieľom pomôcť irackým Kurdom brániť sa proti militantom z Islamského štátu.

31.08.2014 20:26
Irak, Kurdi, Foto: ,
Kurdskí pešmergovia brániaci svoje územie pred radikálmi z Islamského štátu.
debata (15)

V nedeľu to oznámil austrálsky premiér Tony Abbott. Podľa jeho slov sa jeho vláda pridá k Spojeným štátom, Británii, Kanade, Francúzsku a Taliansku, ktoré rovnako dodajú zbrane a muníciu na žiadosť irackej vlády a USA. „Nik z nás nechce byť zapojený do ďalšej vojny na Blízkom východe, je však dôležité spraviť, čo sa dá, aby sme odvrátili potenciálnu genocídu,“ povedal Abbott. Dodal tiež, že Austrália je pripravená pomôcť Američanom pri bombardovaní islamistov, ak by ich o to USA a iracká vláda požiadali.

Militanti z Islamského štátu sa v uplynulých týždňoch opakovane dostali do konfliktu s kurdskými bojovníkmi a obsadili niektoré oblasti na pomedzí irackého Kurdistanu. Viaceré krajiny preto vyzvali na vyzbrojenie Kurdov, aby im tak pomohli brániť sa proti postupujúcim islamistom. Tí už okrem častí Iraku kontrolujú aj rozsiahle oblasti v Sýrii. Zbrane Kurdom poslal už aj susedný Irán.

Armáda prelomila blokádu Amirlí

Iracké bezpečnostné sily podporované šiitskými milíciami prelomili v nedeľu dvojmesačnú blokádu severného mesta Amirlí zo strany bojovníkov z Islamského štátu. Informoval o tom starosta mesta Adal al-Bajátí. Podľa jeho slov vojaci porazili islamistov na východe mesta, na severe ešte boje pokračujú. „Bezpečnostné sily a bojovníci milícií sú už v Amirlí a zaručene uľahčia utrpenie obyvateľov,“ uviedol al-Bajátí.

K úspechu operácie prispeli výrazne Američania, ktorí spolu s irackým letectvom bombardovali pozície extrémistov zo vzduchu. Obyvateľom mesta zároveň zhadzovali humanitárnu pomoc. Americký prezident Barack Obama schválil novú vojenskú akciu v reakcii na rastúce medzinárodné obavy týkajúce sa ohrozenia prevažne turkménskeho obyvateľstva mesta. Potraviny, vodu a lieky zhadzovali uviaznutým civilistom aj britské, francúzske a austrálske lietadlá.

Iracká armáda a kurdské sily sa v sobotu priblížili k militantom z Islamského štátu v rámci novej snahy o zastavenie obliehania Amirlí. Extrémisti mesto obliehali viac než dva mesiace. Ozbrojeným obyvateľom sa doteraz darilo odrážať útoky islamistov, ktorí považujú šiitskú turkménsku väčšinu v meste za odpadlíkov. V Amirlí pre boje uviazlo viac než 15-tisíc ľudí. Americké lietadlá uskutočnili v sobotu tiež nové útoky pri strategicky dôležitej mósulskej priehrade.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Austrália #Kurdi #Islamský štát