Britský chlapček čaká na nádej, ktorú dáva Praha

Ostro sledovaný prípad malého pacienta smeruje k podstatnej odpovedi. Českí lekári, ktorí prijali päťročného britského chlapčeka s rakovinou mozgu, posúdia, či je možná a nevyhnutná protónová liečba.

09.09.2014 10:30
Naghemeh Kingová, Ashya King, Praha, rakovina,... Foto: ,
Naghemeh Kingová sa pozerá na svojho päťročného synčeka Ashyu po príchode do nemocnice v Prahe.
debata

Vážne chorý Ashya King priletel do Prahy s rodičmi, ktorí veria, že synčekovi pomôže tamojšie zdravotníctvo. V Británii sa neúspešne snažili o liečbu chlapčeka v zahraničí. Úrady ich dokonca obvinili z únosu, keď Ashyu zobrali bez vedomia lekárov v nemocnici Southamptone do Španielska, kde hľadali medicínsku alternatívu. Britská justícia koncom minulého týždňa nakoniec súhlasila s vycestovaním do Prahy.

Českí lekári teraz posúdia ďalší postup. „Chlapčeka vyšetrujú, aby zistili stav choroby a či nebude nevyhnutná chemoterapia,“ poznamenal portál iDNES. Ashyu operovali Briti pred šiestimi týždňami, preto treba dôkladne preskúmať jeho zdravotný stav. Chcú napríklad overiť, či sa metastázy nerozšírili do oblasti chrbticového kanálu.

Proti zhubnému nádoru mozgu sa bojuje operáciou, chemoterapiou a rádioterapiou, pripomenul server Lidovky. „Štandardom je liečba fotónmi. Protóny však u malých detí dávajú predpoklad, že môžu spôsobiť menej neskorších následkov ako fotóny,“ upozornil podľa Lidoviek prednosta detskej onkológie Jan Starý z pražskej nemocnice Motol. Rodičia Ashyu sa spoliehajú, že protón vráti ich synčekovi zdravie.

Ak sa českí lekári rozhodnú pre túto liečbu, predpokladá sa, že s ňou začnú okolo 15. septembra. „Kvôli veku pacienta by sa to uskutočnilo v úplnej narkóze malého pacienta,“ podotkla pre iDNES Iva Taťounová z Protónového centra.

Nevyjasnená zostáva otázka, kto drahú liečbu zaplatí. Protónové centrum si účtuje v prípade detí zo zahraničia 1,8 milióna českých korún, čo je v prepočte 65-tisíc eur. Keby to neurobil britský štát, jedna tamojšia detská nadácia založila zbierku, ktorá je už celkom úspešná. České zdravotníctvo zdôraznilo, že peniaze teraz nemôžu byť téma číslo jeden: „Najdôležitejší je záujem dieťaťa, preto sa zatiaľ nezaoberáme finančnými otázkami liečby,“ zdôraznil podľa Lidoviek Miloslav Ludvík, riaditeľ pražskej Fakultnej nemocnice Motol.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #Veľká Británia #rakovina #liečba #Protónové centrum #Ashya King