Clintonová žartovala o svojej prezidentskej kandidatúre

Bývalá americká ministerka zahraničia Hillary Clintonová (66) zavítala v nedeľu do Iowy, z hľadiska amerických prezidentských volieb kľúčového štátu, a žartovala o svojej prípadnej kandidatúre. Clintonová už skôr uviedla, že budúci rok oznámi, či sa v roku 2016 bude uchádzať o Biely dom.

15.09.2014 08:24
Hillary Clintonová Foto: ,
Hillary Clintonová počas príhovoru na párty v Indianole, v pozadí je jej manžel a americký exprezident Bill Clinton.
debata (6)

„Ahoj Iowa, som späť!“ vyhlásila Clintonová pred zhruba 6 000 prívržencami demokratov na veľkej grilovacej párty demokratického senátora Toma Harkina Steak Fry, ktorú podľa agentúry AFP nemôže obísť žiadny demokrat s prezidentskými ambíciami. Političku sprevádzal jej manžel Bill Clinton, bývalý americký prezident.

„Mám pár vecí, ktorými sa teraz zaoberám (…) Predovšetkým sa s Billom chystáme stať starými rodičmi a volám (dcére) každých päť minút, aby som vedela, čo sa deje,“ povedala v narážke na skutočnosť, že dcéra Chelsea má na svet priviesť potomka. „A potom, samozrejme, je tu tá ďalšia vec. Je to pravda, myslím na to,“ žartovala bývalá prvá dáma o kandidatúre.

Ale teraz vraj do Iowy prišla hlavne pre bifteky a podporu demokratov v kampani pred novembrovými parlamentnými voľbami. Hovorila tiež o rovnosti v odmeňovaní, o zdravotníctve a prístupe k antikoncepcii.

Iowa je malý poľnohospodársky štát s tromi miliónmi obyvateľov uprostred Spojených štátov, ale posledných 40 rokov zohráva v prezidentských voľbách zrejme oveľa väčšiu úlohu, než by jej snáď mala patriť. Tradične sa práve tu začínajú prvé stranícke konzultácie s voličmi, ktoré fungujú ako odrazový mostík k straníckym primárkám vo zvyšku krajiny. Uchádzači o Biely dom už roky radi dvoria voličom v Iowe.

Práve v Iowe 3. januára 2008 mladý senátor Barack Obama dosiahol svoje prvé víťazstvo nad senátorkou Hillary Clintonovou. Obama získal takmer dve pätiny hlasov od voličov demokratov, zatiaľ čo Clintonová utrpela tvrdý úder, keď tu skončila až na tretej priečke, za Obamom a senátorom Johnom Edwardsom.

Clintonová v boji o nomináciu demokratov v roku 2008 neuspela. Keď Obama nastúpil druhé volebné obdobie a nemôže už kandidovať, začali médiá na Clintonovú čoraz viac tlačiť, aby povedala, či sa chopí druhej šance. Prieskumy verejnej mienky sú v tomto ohľade priaznivé a dávajú Clintonovej nádej, že by mohla budúce voľby vyhrať.

Podľa prieskumu z minulého týždňa by Clintonová u demokratických voličov v Iowe vyhrala nad terajším viceprezidentom Joeom Bidenom v pomere 53 ku 15 percentám hlasov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Hillary Clinton