USA a krajiny NATO začali vojenské cvičenia na Ukrajine

Na západe Ukrajiny sa ráno začali desaťdňové manévre za účasti členov Severoatlantickej aliancie.

15.09.2014 10:26
debata (214)

Do cvičenia nazvaného Rapid Trident 2014 sa má vo Ľvovskej oblasti zapojiť 1 300 vojakov zo Spojených štátov, Nemecka, Británie, Poľska a niekoľkých ďalších krajín NATO a tiež jednotky z Ukrajiny, Azerbajdžanu, Gruzínska a Moldavska. Informovala o tom agentúra DPA.

Manévre sa konajú vo vojenskom priestore Javoriv pri poľských hraniciach a podľa ukrajinskej tlače privádzajú na ukrajinské územie prvých amerických vojakov od začiatku povstania proruských separatistov na východe krajiny.

Priestor pre vojenské cvičenie 15 krajín sa nachádza približne 1 200 kilometrov od východoukrajinského Donbasu, kde napriek oficiálne prijatým prímerím pokračujú boje medzi ukrajinskými vládnymi vojakmi a proruskými rebelmi.

„V súčasnej dobe proti nám stojí protivník, ktorý má jednu z najsilnejších armád sveta a tiež jadrové zbrane,“ vyhlásil na úvod manévrov ukrajinský dôstojník Oleksandr Spivak a poukázal tak na Rusko.

Moskva proti cvičeniu už začiatkom septembra oficiálne protestovala a označuje ho za provokáciu. „Cvičenie svedčí o absolútnej podpore, ktorú NATO poskytuje kyjevským neofašistickým a extrémistickým silám vrátane bojovníkov Pravého sektora,“ uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo zahraničia.

Počas manévrov má byť okrem iného nacvičovanie zneškodňovania improvizovaných výbušnín či organizácia hliadok, napísala agentúra DPA.

214 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Ukrajina