USA podnikli nálet proti Islamskému štátu pri Bagdade

Americké letectvo podniklo prvý nálet na pozície bojovníkov radikálneho zoskupenia Islamský štát v blízkosti Bagdadu.

16.09.2014 08:01
debata (4)

Oznámilo to veliteľstvo amerických ozbrojených síl pre Blízky východ a strednú Áziu. Nálet sa odohral juhozápadne od irackého hlavného mesta a cieľom bolo podporiť „ofenzívu irackej armády proti teroristom z Islamského štátu“.

Až doteraz sa americké nálety odohrávali na severe a západe Iraku. Americké letectvo uskutočnilo týchto útokov proti Islamskému štátu od 8. augusta viac ako 160, s cieľom prekaziť ďalší postup extrémistov.

Podľa televíznej stanice NBC predstavoval pondelkový nálet pri Bagdade začiatok novej, intenzívnejšej fázy leteckej kampane proti Islamskému štátu v Iraku.

Ešte predtým sa odohral ďalší nálet v pohorí Sindžár na severozápade krajiny, kde americké lietadlá podľa veliteľstva zničili šesť vozidiel radikálov. Pri Bagdade potom stroje napadli stanovište extrémistov, odkiaľ sa viedla paľba proti irackej armáde.

Vystupňovanie leteckého ťaženia proti Islamskému štátu ohlásil už minulý týždeň prezident Barack Obama, a to vrátane povolení náletov na pozície extrémistov v Sýrii. Tieto nálety však nemajú byť koordinované s režimom Bašara Asada v Damasku, ktorý podľa Obamu stratil všetku legitimitu.

Až doteraz sa žiadny americký nálet na sýrske územie neodohral.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Bagdad #Islamský štát