Pápež chce byť ústretovejší k rozvedeným, kardináli nie

Pätica katolíckych kardinálov protestuje v novej knihe proti novému liberálnejšiemu kurzu pápeža Františka, ktorý chce presadiť, aby bola cirkev otvorenejšia voči rozvedeným manželom a umožnila im chodiť na prijímanie.

17.09.2014 14:33
Pápež František Foto: ,
Pápež František.
debata (9)

Informovala o tom agentúra APA. Postoj cirkvi k rozvedeným je teraz pomerne nekompromisný, cirkevný sobáš je podľa nej doteraz nerozlučiteľný. Môže sa však za istých podmienok anulovať, ak nie je naplnené jedno a viac z kritérií cirkevného manželstva.

Kniha venovaná téme manželstva a svätého prijímania v katolíckej cirkvi má vyjsť 1. októbra v Taliansku a v USA. Podieľali sa na nej okrem iného kardináli Gerhard Ludwig Müller, Raymond Leo Burke či Carlo Caffarra. Tí všetci polemizujú so správou, ktorú vo februári predniesol na žiadosť pápeža kardinál Walter Kasper.

Navrhol v nej napríklad to, aby Cirkev zaujala k rozvedeným „realistickejší postoj“. „Cirkev môže nájsť nový spôsob, ako rozvedeným, ktorí znovu vstúpia do manželstva, po istej dobe povoliť prístup k sviatostiam,“ povedal vtedy Kasper.

Podľa kardinálov sa ale východisko pre rozvedených nájsť nedá, pretože by to bolo proti dogme o nerozlučiteľnosti manželstva.

Pápež František je známy svojím pomerne liberálnym postojom k „netradičnému rodinnému usporiadaniu“. Cez víkend napríklad osobne sobášil snúbencov vo Svätopeterskom chráme a oddal aj pár, v ktorom jeden z partnerov už jedným manželstvom prešiel a bol rozvedený. V januári pápež v Sixtínskej kaplnke pokrstil dieťa slobodnej matky aj dcéru páru, ktorý uzavrel iba civilné manželstvo.

Na začiatku októbra sa má v Ríme zísť biskupská synoda, ktorá sa má radiť o učení katolíckej cirkvi vo veciach rodiny a sexuálnej morálky. Podľa agentúry DPA sa rysuje možnosť, že niektoré doterajšie pravidlá budú preskúmané. Hlavnou témou debát by malo byť práve znemožnenie podávať sväté prijímanie rozvedeným a znovu zasobášeným.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež #cirkev #manželstvo #rozvedení