V Británii oslobodili osem Čechov z nútených prác

Polícia na juhozápade Anglicka tento týždeň oslobodila osem Čechov, ktorých proti svojej vôli nútili pracovať pre skupinu ôsmich osôb východoeurópskeho pôvodu. Informoval o tom portál plymouthherald.co.uk.

17.09.2014 18:12
debata (9)

České veľvyslanectvo v Londýne o udalosti vie, polícia ani Česi sa na ňu ale v tejto súvislosti zatiaľ neobrátili. Hovorca ambasády David Steinke uviedol, že len počas tohto roka riešil zastupiteľský úrad 25 podobných prípadov.

Skupina Čechov sa zjavne stala cieľom podvodníkov, ktorí nič netušiace obete vylákajú do Británie za výhodnú prácou, ale po príchode im zoberú doklady a prinútia ich pracovať za veľmi málo peňazí, prípadne úplne zadarmo.

Prípad s oslobodenými Čechmi po niekoľkomesačnom vyšetrovaní vyvrcholil utorňajšou raziou, do ktorej sa zapojilo zhruba sto policajtov. Tí vedľa ôsmich podozrivých, z ktorých je päť žien, zaistili ešte 13 detí. Tie zrejme spájajú so zadržanými rodinné väzby. Zadržané osoby sú zrejme tiež v príbuzenskom vzťahu.

Policajti sa o prípade nútených prác dozvedeli v marci, kedy sa na nich obrátil Čech, ktorému sa podarilo utiecť. Postupne sa polícii ohlásili ešte dvaja ďalší Česi. Všetci traja sú podľa polície už späť vo vlasti.

Oslobodení českí občania museli napríklad pracovať v umývačkách v Plymouthe, továrňach v Cornwalle či priamo v domácnosti svojich údajných väzniteľov. „O tomto prípade vieme z médií. Zatiaľ nás nikto v tejto veci nekontaktoval,“ uviedol Steinke.

„Je to bohužiaľ v poslednej dobe čoraz častejší prípad pracovného zneužívania,“ dodal s tým, že ambasáda sa v tomto roku podieľala na riešeniach 25 podobných prípadov. Steinke upozornil, že vo výpočte sú len také prípady, keď sa na veľvyslanectve obrátili priamo Česi, prípadne zástupcovia charity.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Veľká Británia #práca v zahraničí #Česi