Kanada pripraví zmluvu o voľnom obchode s Ukrajinou

Kanada pripravuje zmluvu o zóne voľného obchodu s Ukrajinou a poskytne Kyjevu pôžičku 200 miliónov dolárov na obnovu ukrajinskej ekonomiky.

17.09.2014 22:06
Porošenko, Harper Foto: ,
Kanadský premiér Stephen Harper (vpravo) a ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (33)

Po stretnutí s prezidentom Petrom Porošenkom to v Ottawe oznámil kanadský premiér Stephen Harper. Podľa ukrajinských médií politici rokovali aj o zjednodušení vízového režimu.

V Kanade žije silná ukrajinská menšina, podľa kyjevskej tlače má každý dvanásty Kanaďan ukrajinské korene. Porošenko po prílete do Ottawy pripomenul, že Kanada bola po Poľsku druhou krajinou, ktorá po rozpade ZSSR uznala nezávislosť Ukrajiny. Poďakoval zároveň kanadskému vedeniu za „dôslednú podporu ukrajinskej suverenity a územnej celistvosti“.

Kanada zaviedla proti Rusku po vzore USA a Európskej únie viacero pomerne tvrdých sankcií kvôli ruskej anexii Krymu a pre podporu, ktorú Moskva poskytuje ukrajinským separatistom. Ottawa zostavila vlastný zoznam nežiadúcich osôb, do ktorého zaradila ruského oligarchu blízkeho Kremľu, krymských okupačných politikov a vodcu východoukrajinských separatistov.

V prejave na slávnostnom zasadnutí oboch komôr parlamentu Kanady Porošenko vyhlásil, že podpisom asociačnej zmluvy s Európskou úniou Ukrajina prekročila Rubikon a už nikdy sa k „desivej sovietskej minulosti“ nevráti. „Bola to posledná rozlúčka so Sovietskym zväzom,“ konštatoval ukrajinský prezident.

„Verím, že nádej na slobodu, demokraciu a európsku budúcnosť sú reálne a splniteľné. Ukrajinský národ počas posledných piatich mesiacov prešiel jednou z najťažších skúšok a zaplatil možno tú najvyššiu cenu, aby sa stal skutočne európskym,“ zdôraznil Porošenko.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Kanada #Ukrajina #Petro Porošenko #Stephen Harper