Líbyjský parlament odmietol novú vládu premiéra Sáního

Líbyjský parlament odmietol schváliť novú vládu Abdalláha Sáního. Požaduje, aby premiér namiesto kabinetu s 16 ministrami zostavil menší tím, informovala agentúra Reuters.

18.09.2014 13:29
debata (1)

Podľa parlamentného hovorcu Faradža Hašíma zákonodarcovia Sáního požiadali, aby predstavil kabinet nanajvýš s desiatimi ministrami. Novú vládu schvaľuje parlament, ktorý po voľbách z tohtoročného 25. júna nahradil prechodný Všeobecný národný kongres (GNC).

Sání úrad predsedu vlády zastával už od marca, ale GNC ho odmietol uznať. Na konci augusta podal premiér i jeho ministri demisiu v snahe prispieť k riešeniu politickej krízy v krajine. Parlament ho potom 1. septembra poveril opätovným zostavením vlády.

Sáního vláda má pomôcť zastaviť bezvládie, ktoré krajinu ochromuje už niekoľko mesiacov, a chce sa s novým kabinetom pokúsiť čeliť milíciám aj islamistom. Niektorí poslanci ale dali vopred najavo, že vládu odmietnu, pretože v nej sú niektorí ministri z predchádzajúceho kabinetu.

Líbya prežíva vážnu krízu, pretože nie je schopná vytvoriť fungujúce centrálne inštitúcie. Milície, ktoré sa podieľali na zvrhnutí režimu Muammara Kaddáfího, to využívajú a bojujú nielen proti armáde, ale aj medzi sebou.

Ozbrojenci z mesta Misuráta v auguste obsadili líbyjskú metropolu Tripolis a prinútili riadne zvolený parlament na odchod do východolíbyjského Benghází.

Všeobecný národný kongres, v ktorom majú prevahu islamisti, sa navyše odmietol rozpustiť a uznať novo zostavený zákonodarný zbor a naďalej zasadá oddelene od parlamentu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Abdalláh Sání