Škóti zostanú Britmi, dostanú nové právomoci

Škótsko zostane súčasťou Veľkej Británie. Po sčítaní hlasov v škótskom referende o nezávislosti vyhrali stúpenci pokračovania zväzku s Britániou.

19.09.2014 00:17 , aktualizované: 09:15
Škótsko, referendum Foto: ,
Stúpenci jednotnej Británie oslavujú po výsledkoch referenda v Glasgowe.
debata (196)

Podľa konečných oficiálnych výsledkov hlasovalo proti škótskej samostatnosti 55,3 percenta škótskych voličov a pre 44,7 percenta. Účasť v referende dosiahla 84,59 percenta, čo potvrdzuje mimoriadny záujem Škótov o hlasovanie.

Stúpenci ukončenia 307 rokov trvajúcej únie Škótska s Anglickom mali prevahu len v štyroch z celkovo 32 volebných okrskov. Uspeli v najväčšom škótskom meste Glasgowe. Okrem toho ovládli ďalšie veľké mesto Dundee a okrsky North Lanarkshire a West Dunbartonshire. Na celkové víťazstvo to však nestačilo. Pre jednotnú Britániu nakoniec bolo podľa konečných výsledkov 2 001 926 voličov a proti 1 617 989.

Porážku uznal aj škótsky prvý minister a šéf Škótskej národnej strany Alex Salmond. „Prijímam rozhodnutie ľudu a vyzývam Škótsko, aby prijalo demokratický verdikt škótskeho ľudu,“ uviedol.

Campaniari z opačných táborov - za a proti...
Plagáty kampaní - Yes: kampaň za oddelenie...
+19Zástancovia oddelenia v Glasgove, 17. septembra.

Vedúca kampane za nezávislosť Škótska Nicola Sturgeonová už skôr de facto priznala porážku. „Naozaj cítim sklamanie, že sa nám tesným rozdielom nepodarilo zabezpečiť voľbu pre ‚Áno‘,“ povedala pre televíziu BBC.

Za hotovú vec berie zotrvanie Škótska pod Londýnom aj premiér Cameron. „Hovoril som s Alistairom Darlingom, a pogratuloval mu k úspešne vybojovanému výsledku,“ napísal Cameron na Twitteri.

Separatisti, ktorí sa usilovali o ukončenie 307 rokov trvajúcej únie Škótska s Anglickom, síce uspeli v Glasgowe, okrem toho však ovládli iba tri ďalšie okrsky a to na celkové víťazstvo nestačilo. Druhé najväčšie mesto Edinburgh naopak ovládli unionisti ešte väčším rozdielom ako separatisti Glasgow. Podľa projekcií britských televízií bude po hlasovaní rozdiel medzi oboma tábormi až desať percent, čo je viac ako odhadovali posledné prieskumy.

Tisíce Škótov očakávali výsledky v krčmách a baroch, ktoré zostali otvorené cez noc. Hlasovanie sprevádzalo niekoľko drobných incidentov, v Dundee napríklad sčítanie zdržal falošný požiarny poplach. V glasgowskom polícia zase vyšetruje údajný volebný podvod týkajúci sa približne desiatich volebných lístkov.

Škótsko po referende dostane nové právomoci, potvrdil Cameron

Britský premiér David Cameron ocenil, že Británia po štvrtkovom škótskom referende zostáva jednotná. Počas vystúpenia na Downing Street v Londýne potvrdil, že Škótsko dostane sľúbené nové právomoci.

„Škótsky ľud prehovoril a priniesol jasný výsledok. Udržali našu krajinu zloženú zo štyroch národov pokope. Rovnako ako milióny ďalších ľudí z toho mám veľkú radosť,“ povedal Cameron s tým, že otázka škótskej samostatnosti bola „na generáciu“ vyriešená.

Pozornosť sa však bude sústrediť na splnenie sľubu odovzdania ďalších právomocí škótskemu parlamentu v Edinburghu, ktoré Škótom prisľúbili tri hlavné britské politické strany.

Cameron potvrdil, že tento sľub bude úplne splnený. Do januára bude pripravený návrh zákona o odovzdávaní nových právomocí, povedal.

O ňom však bude hlasovať až nový parlament, ktorý vzíde z volieb v máji budúceho roka. Podľa doteraz zverejnených návrhov by Škóti mali mať predovšetkým väčšie právomoci pri vyberaní daní.

Súčasne však môžu tieto ústupky viesť k podobným požiadavkám vo Walese, Ulstere a tiež k snahám o viac právomocí buď pre Anglicko ako také alebo pre jeho regióny.

Tiež vicepremiér a šéf liberálnych demokratov Nick Clegg ocenil, že „Škóti prijali toto závažné rozhodnutie zachovať našu rodinu národov pre budúce generácie“. Zdôraznil, že je potrebné splniť sľub a poskytnúť Škótom nové právomoci. Podľa neho je škótske referendum tiež „novou kapitolou … širších ústavných zmien v celej únii“.

196 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #nezávislosť #referendum #Škótsko