Francúzske lietadlá prvýkrát zaútočili na Islamský štát

Francúzske stíhacie lietadlá v piatok prvýkrát udreli na pozície radikálneho hnutia Islamský štát (IS) v Iraku a zničili islamistom sklad.

19.09.2014 15:10
Irak, stíhačky Foto:
Francúzske bojové stíhačky nad Irakom.
debata (4)

Informoval o tom Elyzejský palác. Akciu podľa rozhlasovej stanice France 2 vykonali najmenej dve stíhačky Rafale. Podľa irackej armády pri francúzskych náletoch na mesto Zumár na severovýchode Iraku zahynuli desiatky bojovníkov IS.

Francúzske lietadlá v Iraku udreli prvýkrát po sľube Paríža, že sa zapojí do vojenskej akcie proti Islamskému štátu, ktorý kontroluje niektoré oblasti v Iraku a Sýrii.

„V piatok ráno o 09:40 naše stíhačky Rafale vykonali prvý útok na zásobovací sklad teroristov,“ uviedol úrad prezidenta Françoisa Hollanda. Cieľ bol údajne „úplne zničený“. Ďalšie operácie vraj budú nasledovať v ďalších dňoch.

Stíhačky podľa France 2 vzlietli zo základne v Spojených arabských emirátoch.

Hovorca irackej armády Kásim Musáví povedal, že francúzske letecké útoky boli štyri a zasiahli mesto Zumár. Zahynuli podľa neho desiatky bojovníkov Islamského štátu.

Hollande už vo štvrtok vyhlásil, že Francúzsko čoskoro začne so vzdušnými útokmi v Iraku po boku Spojených štátov. Vhodné ciele už od pondelka identifikovali francúzske prieskumné lietadlá. Paríž tvrdí, že útoky vykonáva po dohode s irackou vládou. Hollande tiež vylúčil nasadenie pozemných bojových jednotiek a intervenciu v Sýrii.

Spojené štáty, ktoré sa proti extrémistickej skupine IS snažia vytvoriť koalíciu spojencov, bombardovali pozície IS v Iraku prvýkrát už v auguste.

Piatkovým útokom sa Francúzsko stalo prvou krajinou, ktorá sa oficiálne pripojila ku kontroverzným americkým náletom na ciele IS. Velenie americkej armády vo štvrtok uviedlo, že od 8. augusta Washington v Iraku vykonal 176 vzdušných úderov.

Francúzsky útok sa uskutočnil v čase, keď šéf zboru náčelníkov štábov americkej armády Martin Dempsey vo Francúzsku navštívil spoločne so svojím francúzskym náprotivkom Pierrom de Villiersom normandské vyloďovacie pláže a americký vojenský cintorín. „Francúzi boli naším prednostným spojencom a teraz sú ním opäť,“ povedal Dempsey novinárom. Bez ďalších podrobností uviedol, že Francúzi zasiahli cieľ severne od Mosulu.

K medzinárodnej pomoci v boji proti Islamskému štátu v krajine vyzval aj najvplyvnejší z irackých šiitských duchovných ajatolláh Alí Sistání. Zároveň však zdôraznil, že sa intervencia musí riadiť prísnymi pravidlami. „Aj keď Irak potrebuje pomoc svojich bratov a priateľov v boji proti terorizmu, najdôležitejšie je zachovanie zvrchovanosti a nezávislosti jeho rozhodnutia,“ odkázal Sistání prostredníctvom svojho hovorcu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Irak #Islamský štát