Škóti Kataláncov neodradili, pripravujú sa na referendum o nezávislosti

Katalánsky parlament schválil zákon, ktorý v novembri umožní konanie referenda o odtrhnutí od Španielska. Keďže však s referendom vláda v Madride ani ústavný súd nesúhlasia, jeho výsledky nebudú právne záväzné.

19.09.2014 21:16
Španielsko, Katalánsko, demonštrácie Foto: ,
Jedna z mnohých demonštrácií Kataláncov na podporu svojej nezávislosti.
debata (5)

Ak by však stúpenci odtrhnutia dosiahli zdrvujúce víťazstvo, dalo by im to priestor pre vyvinutie väčšieho tlaku na Madrid v snahe dosiahnuť záväzné hlasovanie.

Štvrtkové rozhodnutie škótskych voličov zostať súčasťou Veľkej Británie tak neodradilo katalánskych nacionalistov od zámeru usporiadať vlastné hlasovania začiatkom novembra.

Španielska vláda Škótov pochválila

Šéf katalánskej vlády Artur Mas v piatok vyhlásil, že sa stúpenci samostatnosti cítia po škótskom referende naopak silnejší, pretože vidia, že iná členská krajina EÚ aspoň slobodné hlasovanie umožnila. „To, čo sme videli v Škótsku a v Spojenom kráľovstve, je tá správna cesta,“ dodal.

Španielska vláda sa v piatok poponáhľala s kladnou reakciou na výsledok škótskeho referenda. „Sme potešení, že Škótsko je stále s nami,“ vyhlásil šéf konzervatívnej španielskej vlády Mariano Rajoy.

Naposledy pred ôsmimi dňami usporiadali katalánski nacionalisti v Barcelone demonštráciu za právo hlasovať o nezávislosti svojho regiónu na Španielsku. Manifestácie sa zúčastnilo niekoľko stoviek tisíc ľudí.

Dostanú španielske regióny väčšiu autonómiu?

Katalánsky plebiscit, ktorý má pomôcť ekonomicky významnému regiónu s vlastným jazykom i kultúrou k politickej i hospodárskej nezávislosti na Madride, už tento rok označil za nezákonný Ústavný súd a postavil sa proti nemu aj španielsky parlament.

Referendum sa má konať 9. novembra a v krajine rozvírilo diskusiu, či reformovať ústavu z roku 1978 a poskytnúť 17 španielskym regiónom väčšiu mieru autonómie, čo by mohlo oslabiť katalánsku túžbu po nezávislosti. Dve tretiny Španielov údajne takýto kompromis výmenou za udržania Katalánska pod španielskou korunou podporujú.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #nezávislosť #Katalánsko #referendum