Ukrajinskí radikáli vedia, čo s politikmi. Pokračujú v 'kontajnerovej lustrácii'

Na ukrajinskej politickej scéne sa čoraz viac udomácňuje lustrácia pomocou odpadkových kontajnerov alebo košov. Končia v nich, alebo v druhom prípade s nimi na hlave, "nevhodní" predstavitelia vládnej moci. Bez výnimky. Teda aj tí, ktorých do funkcie nedávno vymenoval prezident Petro Porošenko.

21.09.2014 14:28
Vitalij Žuravský Foto:
Neobľúbeného poslanca Vitalija Žuravského hodili nahnevaní Ukrajinci do odpadkového koša.
debata (70)

Minulý týždeň v utorok sa obeťou lustrácie stal sumský gubernátor Viktor Čerňavskij. V kresle šéfa bol iba dva dni. S Porošenkovým krokom totiž nesúhlasili miestni ultraradikálni nacionalisti z Pravého sektora a skupina navrátilcov z východného frontu. Podľa nich „spolupracuje so Stranou regiónov a podporuje separatizmus“.

Sumský gubernátor Viktor Čerňavskij

Ako konštatuje portál Novoje vremia, gubernátor sa spočiatku vo svojej pracovni pokúšal brániť nátlaku radikálne naladených „vlastencov“, ale nakoniec napísal žiadosť o uvoľnenie. Aj keď až na tretí pokus nepozvaných hostí.

Na záver Čerňavskému nasadili na hlavu odpadkový kôš. Po odchode „lustrátorov“ gubernátor svoj podpis vzal späť s tým, že žiadosť napísal pod nátlakom, a teda nie je právoplatná.

Koreckij skončil po verbálnej potýčke v kontajneri

Minulý piatok v Kirovograde skončil zase v kontajneri na odpadky Nikolaj Koreckij, poslanec oblastného parlamentu, niekdajší člen Strany regiónov exprezidenta Viktora Janukovyča. Podľa ukrajinskej televízie TCH pôvodne mal medzi odpadkami skončiť novovymenovaný šéf oblastnej samosprávy, „exregionál“ Sergej Kuzmenko.

Nikolaj Koreckij, poslanec oblastného parlamentu v Kirovograde

V piatok ho mali predstaviť poslancom. Asi sto demonštrantov však vtrhlo do rokovacej miestnosti a žiadali poslancov, aby mu nevyslovili dôveru a zároveň, aby zahlasovali za samorozpustenie snemovne. Poslanci to odmietli a po následnej verbálne potýčke Koreckij skončil na ulici v kontajneri.

„Je predstaviteľom Strany regiónov, ktorý vozil na kirovogradský Majdan provokatérov a platil im za to. Môjmu otcovi a bratovi vtedy rozbili hlavu. Takí ľudia nemajú čo hľadať vo vládnej moci. Tým skôr v tomto čase,“ vyhlásila Jekaterina Čmilenko, dcéra jednej z obetí kyjevského Majdanu.

Útok proti Alexandrovi Pančenkovi

Medzi „nevhodnými“ sa najnovšie ocitol aj Alexandr Pančenko, dnes už bývalý kozácky ataman zo Záporožia. Keď prišiel na stretnutie s gubernátorom Valeriom Baranovom, natrafil na členov Pravého sektora a zástupcov „záporožskej sebaobrany“.

Bývalý kozácky ataman Pančenko

Pančenko sa „previnil“ tým, že na hrudi mal georgievskú stuhu, symbol víťazstva nad fašizmom, ktorú dnes nosia na juhovýchode Ukrajiny odporcovia vládnej moci v Kyjeve. Vybranú obeť najprv obliali atramentom a vzápätí sa ocitla medzi odpadkami.

Aktivisti Pravého sektora praktizujú kontajnerovú lustráciu už dlhšie. Napríklad, ako pripomenul ukrajinský portál Segodňa, už začiatkom septembra medzi odpadkami skončil v Odese Oleh Rudenko, poverený vedením oblastného Fondu sociálneho poistenia v prípade straty zamestnania. Dôvodom nespokojnosti radikálov bolo „podozrenie z brania úplatkov“.

V koši skončil aj poslanec parlamentu

Vari doteraz najviac zviditeľnenou „kontajnerovou lustráciou“ verejného činiteľa bol atak proti poslancovi ukrajinského parlamentu Vitalijovi Žuravskému. Ako informoval portál MIGnews.com.ua minulý týždeň v utorok, skupina násilníkov ho počkala pred vchodom do snemovne po rokovaní poslancov.

Atak proti poslancovi ukrajinského parlamentu Vitalijovi Žuravskému

„Kvôli takým ako on zomierajú naši bratia a priatelia,“ kričali viacerí útočníci, keď poslanca hádzali do kontajnera na odpadky. Podľa nich sa „previnil“ aj tým, že nehlasoval za zákon o očiste moci. A to napriek tomu, že je spoluautorom právnej normy.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #politici #nepokoje #Ukrajina