Kyjev: Separatisti zadržiavajú ešte 700 zajatcov

V zajatí proruských separatistov na východe Ukrajiny doteraz zostáva na 700 príslušníkov ukrajinských vládnych jednotiek.

23.09.2014 09:41
debata (18)

Uviedol to šéf vyšetrovateľov ukrajinskej tajnej služby SBU Vasyl Vovk. Ďalších 1700 Ukrajincov podľa príbuzných zmizlo bez stopy, dodal Vovk podľa agentúry Unian.

„Skutočne podľa našich odhadov a zoznamov zostáva v zajatí okolo 700 príslušníkov ozbrojených síl. Ide o vojakov, príslušníkov Národnej gardy a niektorých predstaviteľov domobrany,“ povedal s tým, že rokovania o prepustení zajatých vojakov pokračujú.

Podľa dostupných informácií by ďalšia výmena zajatcov medzi separatistami a ukrajinskou armádou mohla nasledovať v stredu.

Zo zajatia, do ktorého počas bojov na východe Ukrajiny padli ukrajinskí vojaci či civilisti, sa podľa Kyjeva zatiaľ podarilo oslobodiť 1200 ľudí.

Údaje o počtoch zajatcov a oslobodených vojakov sa pomerne výrazne líšia. Počtom 1200 oslobodených operoval už na začiatku septembra prezident Petro Porošenko, údaje poľných veliteľov i ukrajinských politikov boli doteraz značne nižšie. Podľa Porošenkovej poradkyne Iriny Heraščenkovej držia separatisti v zajatí asi 2400 ľudí.

Výmenu zajatcov na základe zásady „všetci za všetkých“ predpokladajú dohody o prímerí, ktoré sa 5. a 19. septembra dosiahli v bieloruskom Minsku.

V noci na utorok sa podľa ukrajinského analytika Dmytra Tymčuka výrazne znížila aktivita povstalcov a ruských vojsk na východe Ukrajiny. V noci ani nedošlo k ostreľovaniu ukrajinských síl, na rozdiel od pondelka, keď sa bojovalo napríklad v okolí Mariupolu.

Tymčuk podľa agentúry Interfax-Ukrajina uviedol, že na Ukrajine zostávajú ruské jednotky v sile najmenej štyroch práporov, ani sa doteraz nestiahli ťažké zbrane do Ruska. Ruskí špecialisti vraj tiež vytvorili protivzdušnú obranu hlavných povstaleckých bášt, Donecka a Luhanska.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #proruskí separatisti