Británia rozhodne o náletoch v Iraku

Britský parlament bude v piatok rokovať o návrhu premiéra Davida Camerona, aby sa Británia pripojila k Američanmi vedeným útokom proti radikálnej skupine Islamský štát v Iraku, o čo Londýn požiadala iracká vláda.

26.09.2014 07:10 , aktualizované: 08:30
David Cameron, Británia Foto: ,
Premiér Veľkej Británie David Cameron.
debata

Premiérov návrh o účasti kráľovského letectva na Američanmi vedenej operácii proti Islamskému štátu má podporu všetkých troch hlavných strán, takže poslanci by ho mali schváliť bez problémov.

„To, čo robíme, je legálne a správne. Nezahŕňa to nasadenie britských pozemných jednotiek,“ povedal Cameron. Dodal, že iracká vláda požiadala Britániu o pomoc, pričom na túto tému sa plánuje stretnúť s irackým premiérom Hajdarom al-Abádím.

Británia sa spočiatku nechcela zapojiť do leteckej operácie, no názor Londýna zmenilo nedávne sťatie britského humanitárneho pracovníka extrémistami. Muža popravil militant so silným britským prízvukom. Británia sa zatiaľ nepripojí k náletom proti islamistom na území Sýrie.

Proti Islamskému štátu útočili Američania i Francúzi

Útoky na pozície radikálnej skupiny Islamský štát pokračovali vo štvrtok v Iraku aj v Sýrii. Americké letectvo zasiahlo ropné polia v sýrskej provincii Dajr az-Zaur pri hraniciach s Irakom. Nočné nálety zabili najmenej 14 islamských povstalcov.

Francúzske letectvo zasa útočilo na severe Iraku. Paríž tak reagoval na zavraždenie svojho občana Hervého Gourdela alžírskymi extrémistami hlásiacimi sa k Islamskému štátu, ktorí v stredu zverejnili videonahrávku s jeho sťatím. Kurdským jednotkám sa podarilo odraziť islamistických bojovníkov od pohraničného mesta Kobani, kde v posledných dňoch prebiehali ostré boje.

Francúzsko je zatiaľ jedinou európskou krajinou, ktorá sa zúčastňuje na operácii proti islamistom v Iraku. K Američanmi vedenej koalícii sa pravdepodobne pridá aj Británia, ktorej parlament bude o britskej účasti rokovať v piatok. Od pondelka sa k misii pripojí aj Austrália, Belgicko a Holandsko. Na náletoch v Sýrii sa zúčastňujú len Spojené štáty a niektoré arabské krajiny.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #David Cameron #Islamský štát