Tisíce Moskovčanov podporili Putinovu politiku

Približne 17-tisíc ľudí prišlo v sobotu večer na Poklonnú horu v Moskve, aby si uctili pamiatku obetí konfliktu na Ukrajine a zároveň vyjadrili podporu politike prezidenta Vladimira Putina voči Kyjevu.

27.09.2014 21:41
debata (88)

Oznámila to moskovská polícia, ktorá si vraj kvôli tomu bude musieť predvolať organizátorov akcie. Reálnejšie odhady sa ale pohybujú medzi piatimi až desiatimi tisíckami prítomných.

Policajný hovorca podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že počet ľudí, ktorí prišli, bol prakticky šesťnásobne vyšší ako počet očakávaných účastníkov uvedený pri ohlásení akcii. Moskovská polícia tak vraj bude nútená v súlade so zákonom predvolať organizátorov.

Tí ale podľa agentúry ITAR-TASS dali najavo, že ich takéto porušenie predpisov potešilo, pretože sa ukázalo, „koľko ľudí má srdce na pravom mieste“. „Sme pripravení pokutu zaplatiť. Nevieme, koľko to bude, ale veríme, že ak bude vysoká, naši kolegovia zo spoločenských organizácií nám pomôžu,“ povedala jedna z iniciátorov akcie Jelena Treťjakovová.

Podľa ruských médií išlo o míting na podporu Putinovej politiky v reakcii na opozičný „mierový pochod“ z minulej soboty. Správy poukazujú okrem iného na to, že medzi účastníkmi boli aj stúpenci samozvaných ľudových republík na východe Ukrajiny, Doneckej a Luhanskej.

Agentúra Interfax napísala, že prítomní „dávali najavo podporu bratskému ukrajinskému národu a žiadali medzinárodné vyšetrenie vojnových zločinov spáchaných v susednej krajine“.

Agentúra AFP cituje z vyhlásenia jedného z organizátorov, prokremeľskej organizácie Ruská matka, v ktorom sa uvádza, že zhromaždenie má za cieľ prinútiť „ukrajinské úrady, aby prestali mlčať o krutostiach a zločinoch páchaných na ich území“. „Treba skončiť s genocídou ukrajinského ľudu,“ zdôrazňuje sa v dokumente.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina