Merkelová nevidí dôvod na rušenie protiruských sankcií

Nemecká kancelárka Angela Merkelová nevidí dôvod na zrušenie sankcií, ktoré Európska únia uvalila na Rusko pre jeho prístup k nepokojom na Ukrajine. Merkelová to vyhlásila po rokovaní s fínskym premiérom Alexandrom Stubbom. Podľa kancelárky nie je vidieť na Ukrajine žiadny posun k upokojeniu situácie ak zastaveniu násilia.

29.09.2014 18:08
Angela Merkelová Foto: ,
Angela Merkelová.
debata (310)

V Bruseli budú v utorok o situácii na Ukrajine rokovať diplomati únie. Práve na základe ich hodnotenia by EÚ mohla teoreticky sankcie začať meniť.

„Nesmieme zabudnúť, že bol anektovaný Krym, preto boli uvalené prvé sankcie. Nevidíme, že by sa v tejto veci ruské pozície v tomto okamihu nejako menili,“ povedala kancelárka.

Situáciu na ukrajinskom polostrove, ktorý Rusko začiatkom roka anektovalo, Merkelová to prirovnala ku komunistickej Nemeckej demokratickej republike, ktorej existencia trvala 40 rokov. „Dejiny sú niekedy beh na dlhú trať a nie je na mieste sa už po niekoľkých mesiacoch pýtať, či má ešte zmysel trvať na našich požiadavkách,“ povedala Merkelová.

Veľvyslanci krajín EÚ majú v utorok zhodnotiť vývoj situácie na východe Ukrajiny. Európska únia totiž pri poslednom pritvrdení protiruských sankcií dala najavo, že práve na základe takéhoto hodnotenia bude prípadne možné pristúpiť k zmenám terajšej podoby hospodárskych obmedzení. V neformálnych rozhovoroch ale dávajú diplomati najavo, že k zmierneniu sankcií zrejme teraz nedôjde.

Kancelárka tiež kritizovala strety medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou, ktoré na východe Ukrajiny pokračujú aj cez oficiálne vyhlásené prímerie. „Posledný víkend bol všetko iné než pokojný. Už základná podmienka zabezpečenia prímeria tak nie je naplnená,“ povedala. „To je minimálna podmienka na to, aby sme mohli sankcie zrušiť. Od toho sme bohužiaľ ešte veľmi vzdialení,“ doplnila.

Merkelová ale ocenila spôsob, akým sa EÚ stavia k ukrajinskej kríze. Únia podľa nej doposiaľ ukazovala „mimoriadnu jednotu“ a kancelárka verí, že to tak bude naďalej. „Je potrebné jasne ukázať, aké hodnoty zastávame,“ povedala Merkelová.

310 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #Angela Merkelová #Ukrajina #protiruské sankcie