Britské stíhačky prvýkrát zaútočili v Iraku na islamistov

Britské stíhačky prvýkrát zaútočili v Iraku na pozície ozbrojencov z hnutia Islamský štát (IS). Pomohli tak kurdským bojovníkom, ktorí sa snažia ofenzívu islamistov zastaviť.

30.09.2014 19:29
debata (4)

Oznámil to britský minister obrany Michael Fallon. Britský parlament schválil zapojenie krajiny do bojov s IS v Iraku minulý týždeň.

„Identifikovali cieľ a zaútočili na ťažké zbrane islamistov, ktoré ohrozovali kurdské jednotky. Taktiež zaútočili na obrnené nákladné auto v rovnakej oblasti,“ uviedol minister pre televíznu stanicu BBC. „Obe lietadlá sa teraz vrátili bezpečne na základňu a podľa prvotného zhodnotenia boli oba útoky úspešné,“ dodal.

Londýn vyslal nad Irak stíhacie bombardéry typu Tornado. Dve stíhačky boli vraj len na „ozbrojenej prieskumnej misii“, keď ich požiadali, aby pomohli kurdským jednotkám na severozápade Iraku, tie sa ocitli pod paľbou. Po útoku sa vrátili späť na leteckú základňu Akrotiri na Cypre.

Londýn patrí k najbližším spojencom Washingtonu a hoci Američania začali leteckú operáciu proti islamistom už pred niekoľkými týždňami, Británia doteraz stála bokom.

Britský premiér David Cameron minulý týždeň vo štvrtok uviedol, že by sa jeho krajina do bojov v Iraku mala zapojiť, pretože je to v jej záujme. Už predminulý týždeň sa pripojilo k útokom Francúzsko. Pred pár dňami oznámili svoju účasť aj Dánsko a Belgicko, ktoré sa chystajú vyslať sedem, respektíve šesť lietadiel.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Islamský štát